Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Είναι σίγουρο, ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος!!!!!

Δεν ξέρω αν τα μάθατε, αγαπημένοι μου αναγνώστες, αλλά οι πολυτάλαντοι πολιτικοί μας, όπως πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ, με τον καινούριο Ποινικό Κώδικα καταργούν το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Από την άλλη όμως η εφορία θα κάνει έφοδο στα σπίτια όσων χρωστάνε πάνω από 3.000!!! Κι εγώ η τρελή έψαχνα πού να κρύψω τον κουμπαρά της μικρής!!!! Κάτι δεν πάει καλά... Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε... Ή ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος, πφ!!!


Κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Η εν λόγω ρύθμιση για την κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, αποτελεί, κατά την εφημερίδα, κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της επιτροπής, υπό τον επίτιμο αντιεισαγγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μακρή.

«Νομοθετούμε με το βλέμμα στο μέλλον και όχι με βάση τη συγκυρία» επεσήμανε μέλος της επιτροπής αναφερόμενο στην κατάργηση του 1608 και πρόσθεσε «δεν είναι δυνατόν τα περιουσιακά εγκλήματα να επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από αυτά κατά της ανθρώπινης ζωής».

Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο παραγράφονται στη 15ετία μεγάλες υποθέσεις. Σε αυτό, το μέλος της επιτροπής, σχολίασε  ότι «η πολιτεία πρέπει να φροντίζει στην ταχεία εκκαθάριση τέτοιων σκανδάλων διαφθοράς», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος αυτός ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν αλλάξει οι νόμοι εδώ και δεκαετίες και εμείς είχαμε τον Βαυαρικό Κώδικα εδώ και εκατονταετίες».

Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπονται επίσης
νέοι θεσμοί όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση της ποινής κατ' οίκον αλλά και με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Πηγή: http://tvxs.gr/news/ellada/erxetai-katargisi-toy-nomoy-peri-kataxraston-dimosioy-xrimatos

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις δικαστικές αρχές, μια διάταξη που έχει περιληφθεί σε προσχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, με την οποία καταργείται ο νόμος που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος.

Η διάταξη για την κατάργησή του -πρόκειται για τον πασίγνωστο νόμο, λόγω των σκανδάλων στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, 1608 του 1950- έχει περιληφθεί στο «τέλος» του νέου Ποινικού Κώδικα, στις λεγόμενες «μεταβατικές διατάξεις». Μεταξύ πολλών άλλων ποινικών νόμων, που για διάφορους λόγους καταργούνται ως αναχρονιστικοί, περιλαμβάνεται και η διάταξη για την κατάργηση του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, δίχως, ωστόσο να προβλέπεται οτιδήποτε, που να περιορίζει τις συνέπειες της κατάργησής του για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε «ανοικτή έρευνα» στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για το άρθρο 324 του νέου Ποινικού Κώδικα, του οποίου η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου επί λέξει αναφέρει στην παράγραφο 5: «Καταργείται ο νόμος 1608 του 1950 "περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου"». Η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, όπως τονίζουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, θα έχει καταλυτικές συνέπειες στις υποθέσεις αυτές, επιφέροντας, ουσιαστικά, πλήρη ατιμωρησία στους εμπλεκόμενους. Δεκάδες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε στα εισαγγελικά είτε στα ανακριτικά γραφεία, όπως εξηγούσαν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, θα τεθούν στο αρχείο και οι εμπλεκόμενοι σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων θα βρεθούν στο απυρόβλητο.

Οι συνέπειες της κατάργησης του νόμου περί καταχραστών σε μια χρονική συγκυρία όπου η δικαιοσύνη καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες απόδοσης ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους εμπλεκόμενους σε κρατική διαφθορά, αναμένονται τόσο καταλυτικές, ακόμα κι αν η εν λόγω ρύθμιση ισχύσει για μία έστω ημέρα! Ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει ποινές ισοβίων για όσους έχουν εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάνω από 150.000 ευρώ, έχει ως συνέπεια οι σχετικές υποθέσεις να παραγράφονται μετά 20 χρόνια, αυξάνοντας τον χρονικό ορίζοντα για απόδοση ευθυνών και δίδοντας την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές να αποκαλύψουν, έστω και χρόνια μετά, τις υπόγειες διαδρομές με τις μίζες και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου που έφθασε στο εδώλιο και τον οδήγησε σε καταδίκη με πολυετή κάθειρξη, αλλά και δεκάδες υποθέσεις κρατικών συμβάσεων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν, αν δεν ίσχυε ο νόμος περί καταχραστών. Θα είχαν παραγραφεί και δεν θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει. Και τούτο, διότι όπως τόνιζαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, όλες αυτές οι υποθέσεις ανάγονται σε προγενέστερα χρόνια, πολλές στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 και νωρίτερα. Με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, δήλωναν οι ίδιες πηγές, η παραγραφή των υποθέσεων αυτών είναι δεδομένη, καθώς η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών συντομεύει τον χρόνο της παραγραφής των εγκλημάτων διαφθοράς από τα 20 στα 15 χρόνια. Και επιπλέον καταργείται η ποινή των ισοβίων για τους κρατικούς ή κυβερνητικούς αξιωματούχους με τα «βρώμικα χέρια».

Εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιδράσουν στην προώθηση του εν λόγω νομοθετήματος και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσής του για τον νέο Ποινικό Κώδικα πρόκειται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Παράλληλα, τόσο ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντες όσο και υψηλόβαθμοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για την προωθούμενη ρύθμιση, κρούουν ήδη τον κώδωνα επισημαίνοντας και τις πολιτικές επιπτώσεις -πέραν από τις ποινικές- από ενδεχόμενη ψήφισή της.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/761571/article/epikairothta/ellada/se-katarghsh-o-nomos-peri-kataxrastwn-toy-dhmosioy

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου