Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσης του καινούριου κτιρίου του 16ου δημοτ. σχολείου Πατρών



Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησε πρόσφατα ανοιχτή συγκέντρωση στο χώρο του Σχολείου θέλοντας να ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του Σχολείου.
Ο αρχικό προγραμματισμός ήταν έως το τέλος του 2015 να παραδοθεί η νέα πτέρυγα, το ανακαινισμένο παλιό κτίριο καθώς και το προαύλιο με τη νέα περίφραξη.

Δυστυχώς εξαιτίας της διακοπής της χρηματοδότησης ο ανάδοχος εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες, με ορατό τον κίνδυνο οι μαθητές το Σεπτέμβριο να μην έχουν αίθουσες διδασκαλίας αφού το νέο κτίριο είναι ημιτελές και το παλιό είναι εργοτάξιο...
Οι γονείς ευχαριστούν όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και περιμένουν και από τους απόντες να τηρήσουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στους 180 μαθητές και τις οικογένειες τους, επιφυλασσόμενοι για κλιμάκωση των δράσεων τους.

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

«Επίδομα Παραμεθορίου/Συστημένο»



Ένα βιβλίο για το ταξίδι του εκπαιδευτικού 
στα χρόνια της κρίσης.

Η μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού στην παραμεθόριο για να διδάξει δεν αποτυπώνεται σε αξία. Αποτυπώνεται όμως σε 17 προσωπικές εξομολογήσεις, θραύσματα εντυπώσεων μιας υπέροχης διαδρομής, μέσα από το πρώτο βιβλίο της Εβίτας Καραγεώργου με τίτλο «Επίδομα Παραμεθορίου/Συστημένο». Η Εβίτα υπηρέτησε από το 1982 ως φιλόλογος τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μπαίνοντας σε αίθουσες της Κορινθίας, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 2012, σε μία χρονική στιγμή δύσκολη για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, βρέθηκε ως σχολική σύμβουλος στη Σάμο, στην Ικαρία και στους Φούρνους. Οπως μας λέει η ίδια «η ιδιότητα και οι εικόνες μιας σχολικής συμβούλου είναι πολύ διαφορετικές. Εχεις μια ευρύτερη οπτική για το τι συμβαίνει στις τάξεις της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό είχα καθιερώσει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιμορφωτικές συναντήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών. Εκεί ο καθένας κατέθετε τις δικές του σκέψεις, εμπειρίες,προβληματισμούς, πρωτίστως μέσα από την επαφή που είχε με τους μαθητές. Κατά κάποιο τρόπο, ήταν σα να γράφαμε μαζί ένα συλλογικό μυθιστόρημα για το όμορφο ταξίδι του εκπαιδευτικού στην παραμεθόριο. Θεώρησα λοιπόν υποχρέωσή μου, να αποτυπώσω με λέξεις και εικόνες αυτήν τη βιωματική ιστορία». 

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Γνωρίστε το Drumduan Upper School

Το  Drumduan Upper School είναι ο εναλλακτικός χώρος μάθησης που δημιούργησε στη Σκωτία η Βρετανίδα ηθοποιός  Tίλντα Σουίντον για τα παιδιά της όταν έφτασαν τα 14 τους έτη και είναι ένα σχολείο  συναισθηματικής εκπαίδευσης.


Εδώ δεν υπάρχουν τυπικοί κανόνες όπως βαθμολογία, θρανία και τεστ. Εδώ δεν υπάρχουν ιεραρχίες και τα παιδιά απευθύνονται στους καθηγητές τους με τα μικρά τους ονόματα. Η μάθηση δεν είναι μονόλογος αλλά διάλογος. Στο σχολείο αυτό υπάρχουν μόνο διαρκή ερεθίσματα για χαρούμενους και δημιουργικούς μαθητές που δεν χάνονται στα γρανάζια της τυποποιημένης εκπαίδευσης και μαθαίνουν αποτελεσματικά τόσο τον κόσμο όσο και τον εαυτό τους μέσω μιας ολιστικής εκπαίδευσης. 

Το σχολείο που έφτιαξε η ηθοποιός Tίλντα Σουίντον για τα παιδιά της όταν έφτασαν τα 14 τους έτη, μαζί με τον φίλο και γονέα Ian Sutherland McCook, ονομάζεται Drumduan Upper School, βρίσκεται στη Σκοτία και είναι ο παράδεισος της μάθησης. Τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους τραγουδώντας τετράφωνες μελωδίες. Οι ακαδημαϊκές σπουδές ενισχύονται με τέχνες, δραστηριότητες στον κήπο και πρακτική εκμάθηση. Έτσι, αντί να διαβάζουν μέσα από βιβλία βιολογία, απλώς κάνουν πρακτική παρακολουθώντας μέλισσες στο μελίσσι του σχολείου. Η γεωμετρία, τα μαθηματικά και η φυσική διδάσκονται κατασκευάζοντας για παράδειγμα ένα κανό. Και η χημεία καραμελώνοντας κρεμμύδια. 


Αντίθετα από ό,τι μάλλον θα πιστεύουν πολλοί, οι μαθητές εδώ δεν είναι απείθαρχοι ή τεμπέληδες. Έχουν ανεπτυγμένο λόγο και τεκμηριωμένη άποψη. Σέβονται τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους, καθώς και το περιβάλλον. Μιας και το σχολείο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα των υπόλοιπων σχολείων, αφού δεν καλύπτει ουσιαστικά τους κανόνες της βρετανικής εκπαίδευσης, πρόσφατα επιθεωρητές πέρασαν να κάνουν αυστηρό έλεγχο. Και έφυγαν συγκινημένοι. «Για πρώτη φορά είδαμε μαθητές να θέλουν να είναι στην τάξη», είπαν. Εδώ δεν υπάρχει «καλός» και «κακός» μαθητής. Ούτε διαγωνίσματα. Τα παιδιά της Σουίντον θα αποφοιτήσουν σε ένα χρόνο και δεν έχουν δώσει ούτε ένα διαγώνισμα στη ζωή τους. 

«Πάντα έλεγα στα παιδιά μου ότι ο στόχος είναι να μάθουν τον εαυτό τους», λέει η ηθοποιός. «Το ποιοι είναι και τι θέλουν να γίνουν ως άνθρωποι είναι το νούμερο ένα της εκπαίδευσης. "Έχετε 3 χρόνια μέχρι να αποφοιτήσετε", τους είπα. "Δοκιμάστε τα πάντα και δείτε τι σας ταιριάζει". Μακάρι όταν μεγάλωνα να είχα κι εγώ αυτή την ευκαιρία. Άργησα πολύ να σπάσω τα καλούπια και να ανακαλύψω τελικά το ποια είμαι». 
Το σχολείο ακόμα είναι μικρό καθώς έχει μόλις 17 μαθητές, οπότε δεν παίρνει καιρό να αναπτυχθεί μια σχέση σχεδόν οικογενειακή. Μερικοί αναρωτιούνται πώς αυτά τα παιδιά θα πάνε πανεπιστήμιο αν θελήσουν και αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα τελείως διαφορετικό σύστημα που βασίζεται σττις εξετάσεις και στον ανταγωνισμό. Ο γυμνασιάρχης του σχολείου λέει ότι ακόμα οι απαντήσεις δεν είναι σαφείς, όμως υπάρχει το παράδειγμα ενός άλλου πρότυπου σχολείου, του Acorn School, που κατάφερε όλοι οι απόφοιτοί του να γίνουν δεκτοί στα πανεπιστήμια της χώρας, δίνοντας προφορικές εξετάσεις και παρουσιάζοντας τις κατασκευές τους. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

10 παιχνίδια για την παραλία

Το καλοκαίρι ήρθε και τα μπάνια ξεκίνησαν. Κάντε τις ώρες στην παραλία πραγματικά διασκεδαστικές για σας και τα παιδιά σας παίζοντας δέκα διασκεδαστικά παιχνίδια που απασχολούν ευχάριστα τα παιδιά και προσφέρουν ευχάριστο χρόνο σε όλη την οικογένεια. 



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δώστε στα παιδιά σας όραμα!

"Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να έχουν διαρκή χαρά είναι να τους δώσετε ένα όραμα και να τα ενθουσιάσετε στο να πετύχουν το όραμά τους. Απ’ τη στιγμή που ένα όραμα συντονιστεί με τις ψυχές τους, ο αγώνας προς αυτό το όραμα θα δημιουργεί ελπίδα και χαρά στις καρδιές τους.


Μια απ’ τις πιο ευαίσθητες ευθύνες των δασκάλων ή των γονιών είναι το να δίνουν ένα όραμα στα παιδιά τους και να τα κάνουν πραγματικά να βλέπουν ότι οι γονείς ή οι δάσκαλοί τους είναι άνθρωποι οράματος.

Το όραμα πάντα σχετίζεται με μελλοντικά κατορθώματα, νίκες ή επιτεύγματα που περιλαμβάνουν την πρόοδο και την προστασία της ανθρωπότητας, ένα όραμα που σχετίζεται με την ειρήνη, την συνεργασία, την εξαφάνιση των δυστυχιών του κόσμου, ή ένα όραμα που σχετίζεται με μεγάλα άλματα στα πεδία της ανθρώπινης προσπάθειας.

Ο κόσμος νομίζει ότι δεν είναι εύκολο να δώσει όραμα στα παιδιά, αλλά είναι το πιο ελκυστικό πράγμα για τα παιδιά.

Οράματα δοσμένα μέσα από ιστορίες, παραμύθια, βιογραφίες και αληθινά παραδείγματα ανθρώπινων κατορθωμάτων βυθίζονται βαθιά στην συνειδητότητα του παιδιού και γίνονται πηγές έμπνευσης, χαράς και προσπάθειας".

-Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Happiness, Joy & Bliss

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Κάνουν ιδιαίτερα για να μπουν στα... Νηπιαγωγεία!

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι τόσο ανταγωνιστική η κατάσταση που επικρατεί στην προσχολική εκπαίδευση στο Χονγκ Κονγκ, που οι γονείς κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα πιτσιρίκια τους, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις συνεντεύξεις στα νηπιαγωγεία!


Μπορεί να ακούγεται πραγματικά υπερβολικό, αλλά οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ στην πραγματικότητα το βλέπουν ως μια σημαντική φάση που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον του παιδιού τους. Πιστεύουν ακράδαντα στις αλυσιδωτές αντιδράσεις: Το να αποκλειστεί το παιδί τους από τα καλύτερα νηπιαγωγεία, σημαίνει ότι θα αποκλειστεί αργότερα από τα καλύτερα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα καλύτερα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και τελικά, από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Έτσι οι μητέρες αρχίζουν να ψάχνουν για το κατάλληλο νηπιαγωγείο που θα στείλουν το παιδί τους από τη στιγμή που θα μείνουν έγκυες!

Τα πιο διάσημα νηπιαγωγεία στο Χονγκ Κονγκ λαμβάνουν τακτικά πάνω από 1.000 αιτήσεις το χρόνο, για να πάρουν τελικά μόνο μερικές δεκάδες παιδιά. Οι επιλογές που κάνουν γίνονται με βάση τις επιδόσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται από αυτά τα νηπιαγωγεία. Η απίστευτα υψηλή πίεση οδήγησε στη δημιουργία εταιρειών που με ανάλογα δίδακτρα αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τα πιτσιρίκια, ώστε να ανταποκριθούν στις περιβόητες συνεντεύξεις. Και σημειώστε ότι η εκπαίδευση των πιτσιρικιών αυτών ξεκινά από το ενάμισι έτος της ηλικίας τους!


Ένα τέτοιο πιτσιρικάκι που κάνει φροντιστήριο για να περάσει τη συνέντευξη των νηπιαγωγείων διδάσκεται να χαιρετάει τον δάσκαλο και να παρουσιάζει τον εαυτό του με το σωστό τρόπο. Εκπαιδεύεται επίσης να εκτελεί με επιτυχία μια σειρά από δραστηριότητες, όπως να οικοδομεί ένα σπιτάκι από τούβλα LEGO, να τοποθετεί σωστά μάτια, αυτιά κλπ. σε ένα πρόσωπο από τσόχα, να αναγνωρίζει τις εικόνες φρούτων κλπ.  

Φυσικά, τα φροντιστήρια αυτά δεν είναι και τα πιο φτηνά. Μια σειρά από 12 μαθήματα κοστίζει στους γονείς περίπου 580 δολάρια.  Αυτό το ποσό είναι συνήθως το ένα τέταρτο του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας. Και για να γίνει ακόμα χειρότερο το πράγμα, τα νηπιαγωγεία ζητούν ολοένα διαφορετικά πράγματα και ικανότητες από τα παιδιά. Έτσι, οι γονείς πρέπει να πληρώσουν μια σειρά από μαθήματα για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί τους θα είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τη διαδικασία εισαγωγής στο νηπιαγωγείο επιλογής τους.

Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, ολοένα και πιο πολύπλοκες, όπως,« Σε τι χρησιμεύουν τα μάτια σας; " ή "Τι είδους αυγό είναι αυτό;» κλπ.  Πολλές φορές δοκιμάζουν και τον χαρακτήρα του παιδιού προσφέροντάς του γλυκά στο τέλος της συνέντευξης. Το παιδί πρέπει να πάρει ένα και να πει, «ευχαριστώ». Αν το παιδί πάρα πολλά γλυκά θεωρείται άπλειστο, ενώ αν δεν πάρει αρκετά θεωρείται αγένεια.



Πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η εκπαίδευση γίνεται γρήγορα πάρα πολύ εμπορική και απαιτητική στο Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα αφού οι γονείς περίμεναν έξω από τα σχολεία για δύο νύχτες το περασμένο έτος για να εξασφαλίσουν έντυπα αιτήσεων! Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι καλύτερο για τους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας και διαβάζοντας στα παιδιά τους, αντί να τα υπερφορτώνουν με μαθήματα για τις συνεντεύξεις. Αλλά η τάση συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι συνεντεύξεις για τα νηπιαγωγεία του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Πηγή:  http://www.bbc.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Το σχολείο που μαθαίνει σε μαθητές να φτιάχνουν ρομπότ

Η εταιρία ασύρματης τεχνολογίας με έδρα το San Diego εδώ και έναν χρόνο έχει ιδρύσει ένα μίνι-σχολείο μέσα στα κτίρια της, με όνομα Thinkabit Labs. Με αυτόν τον τρόπο η Qualcomm δίνει την ευκαιρία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με εξελιγμένους τομείς της τεχνολογίας, όπως η ρομποτική, να ανακαλύψουν ποιοι κλάδοι τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον αλλά και πώς μπορούν να εργαστούν μέσα σε μια τεχνολογική εταιρία. Μάλιστα, ένας από τους τελικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι ο κάθε μαθητής να δημιουργήσει το δικό του ρομπότ.



Οι πόρτες των Thinkabit Labs ανοίγουν τρεις μέρες την εβδομάδα, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται είτε μέσα στις αίθουσες, είτε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Μέσα σε ένα έτος η Qualcomm έχει προσφέρει τεχνολογικές γνώσεις σε περισσότερους από 3.000 μαθητές του San Diego. 

«Πολλοί από τους μαθητές προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, με γονείς που δεν έχουν επαφή με την εξελιγμένη τεχνολογία. Πιθανότατα να μην υπήρχε άλλη ευκαιρία για αυτούς να ανακαλύψουν τον τεχνολογικό κόσμο, αν δεν έρχονταν στα γραφεία του San Diego» τονίζει ο Eric Chacala, υπεύθυνος της εταιρίας. «Πέραν αυτού, στο Thinkabit δίνουμε στα παιδιά ένα παραπάνω λόγο να καταλάβουν και να εκτιμήσουν όσα μαθαίνουν στο σχολείο. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις επαγγελματικές προοπτικές που πιθανόν να τους ενδιαφέρουν» προσθέτει.

Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού πρότζεκτ, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την ρομποτική, με την ηλεκτρολογία, την μηχανική και αρκετούς ακόμα τομείς της τεχνολογίας. Οι μαθητές μαθαίνουν παράλληλα πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους τεχνολογικό εργαστήρι.

«Ενας από τους λόγους που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, ήταν για να προκαλέσουμε ένα θόρυβο στην κοινότητα μας. Αν κάθε εταιρία τεχνολογίας, ή βιοτεχνολογίας, ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία δημιουργούσε αντίστοιχου τύπου εργαστήρια μαθημάτων, φανταστείτε πόσο θα επωφελούνταν οι μαθητές» τόνισε η διευθύντρια του Thinkabit Labs, Jennifer Manfredi.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Στην αγκαλιά της φύσης

Στις πηγές του ποταμού Yangtze στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κίνας, ένα μικρό μικρό ψαροχώρι έχει εγκαταλειφθεί στην αγκαλιά της φύσης. Το ψαροχώρι, εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια, έχει σκεπαστεί σχεδόν ολόκληρο από πυκνή στρώση κισσών. Το θέαμα μοναδικό!


Το  Houtou Wan Village βρίσκεται στο νησί Gouqi, που ανήκει στη συστάδα 394 νησιών, γνωστή ως νησιά Shengsi στο αρχιπέλαγος Zhoushan. Είναι ένα από τα πολλά μικρά χωριά στην Κίνα, που έχουν γίνει πόλεις-φαντάσματα λόγω της αστικοποίησης, της εξάντλησης πόρων, καθώς και των μεταβολών στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων παραγόντων.



Πριν από μισό αιώνα, το Houtou Wan Village σταδιακά εγκαταλείφθηκε όταν ο μικρός κόλπος δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού των αλιευτικών σκαφών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η φύση έχει κατακτήσει την περιοχή, μετατρέποντας το χωριό σε ένα μοναδικό μέρος που στερείται της ανθρώπινης παρουσίας Στο μικρό χωριό σήμερα κυκλοφορούν μόνο μερικοί τουρίστες που περιπλανούνται στη φύση και μια  χούφτα ηλικιωμένων κατοίκων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους. 





Κυκλοφορώ με προσοχή

Αυτή τη σχολική χρονιά οι μαθητές του Γ1 δούλεψαν Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής με τίτλο "Κυκλοφορώ με προσοχή". Στο ebook που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και μέρος της δουλειάς τους. Πατήστε πάνω στην προβολή.



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Γιορτή λήξης 60ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο 60ο Δημοτικό Πάτρας η γιορτή λήξης του σχολικού έτους σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων.

Στη γιορτή πήραν μέρος όλες οι τάξεις του σχολείου με την εξής σειρά:
Τάξη Α1: "Τα τζιτζίκια", μουσικό δρώμενο. Υπ. εκπ/κός: Σ. Αντωνόπουλος
Τάξη Α2: "Άσπρα καράβια", μουσικό δρώμενο. Υπ. εκπ/κός: Χ. Χρυσανθοπούλου
Τάξη Δ: "Τιρλαντά", μουσικό δρώμενο εμπνευσμένο από πρόγραμμα περιβαλλοντικής. Υπ. εκπ/κοί: Β. Καλογεροπούλου και Α. Αυγέρου.
Τάξη Γ2: "Προσοχή-προσοχή", μουσικό δρώμενο εμπνευσμένο από πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής. Υπ. εκπ/κός: Α. Μουρελάτου
Τάξη Γ1: "Θα μείνω σπίτι", μουσικοχορευτική παράσταση. Υπ. εκπ/κός: Δ. Μυλωνάκη
Τάξη Γ2: "Οι ναύτες", τραγούδι. Υπ. εκπ/κός: Μ. Μεταξά
Τάξη Ε: "Ο μικρός πρίγκιπας", θεατρικό. Υπ. εκπ/κός: Δ. Βαρβαρίγου
Τάξη Στ΄ : "Toi plus moi", τραγούδι στα Γαλλικά. Υπ. εκπ/κός: Ν. Πετράτου
Τάξη Β΄: Σκυταλοδρομία. Υπ. εκπ/κοί: Θ. Δορμπαράκης και Δ. Κοτσίρης
Τάξη ΣΤ:  Μοντέρνα χορευτικά
Απονομή αναμνηστικών από το Σύλλογο στους μαθητές της Στ.
Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του Συλλόγου Γονέων.
Προβολή βίντεο: "ΜΑΖΙ". Υπ. εκπ/κός: Δ. Μυλωνάκη


Έκλεισε έτσι με τον καλύτερο τρόπο μια δημιουργική χρονιά, μια χρονιά γεμάτη γνώσεις, δραστηριότητες, γιορτές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα και όνειρα. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. 




Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Εγκαταλείπω το facebook, δεν θα πει προδοσία



Ο Μιχάλης Μιχαήλ αποφάσισε να βγεί από το facebook, μετά από πολλά χρόνια εξάρτησης. Αυτά είναι όσα κέρδισε, όσα έχασε και όσα ξανακερδίζει. 

Η συνέχεια εδώ

Πηγή: www.lifo.gr

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ: 3ο φύλλο

Τα παιδιά της Γ1 του 60 Δημοτικού Σχολείου Πάτρας εξέδωσαν το 3ο φύλλο της εφημερίδας Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ. Διαβάστε το....




Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Κριτική αποτίμηση της δράσης των σχολικών μονάδων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Σε προγραμματισμό του σχολικού έργου θα προχωρά ο Σύλλογος Διδασκόντων με την έναρξη του σχολικού έτους ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα συντάσσεται απολογιστική έκθεση λαμβάνοντας υπόψη:


α) την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα δράσης,
β) τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών στόχων και
γ) την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού. Με την ίδια έκθεση θα διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.

Τα παραπάνω περιέχονται μεταξύ των άλλων στο άρθρο 45 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που τιτλοφορείται «Προγραμματισμός και κριτική αποτίμηση της δράσης των σχολικών μονάδων». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το άρθρο 32 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ Α΄ 71) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων, λαμβάνοντας υπόψη του τις απόψεις του Σχολικού Συμβουλίου, σχεδιάζει τον προγραμματισμό του σχολικού έργου και τον υποβάλει στον Διευθυντή Εκπαίδευσης και στους σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι υποχρεούνται να διατυπώσουν αιτιολογημένη γνώμη. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει και οριστικοποιεί τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς.

O Σύλλογος Διδασκόντων, σε τακτικές συνεδριάσεις, συζητεί διεξοδικά επί της πορείας του αρχικού προγραμματισμού και προβαίνει στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις. Παράλληλα, σε μεγάλες σχολικές μονάδες, όπου είναι εφικτό, δημιουργούνται ομάδες εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, με στόχο την ανατροφοδότηση και τον από κοινού σχεδιασμό.

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος Διδασκόντων, συντάσσει απολογιστική έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη:
α) την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα δράσης,
β) τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών στόχων και
γ) την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού. Με την ίδια έκθεση θα διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο σχολικός σύμβουλος υποχρεούται να εκφράσει αιτιολογημένες απόψεις επί του απολογιστικού σημειώματος των καθηγητών.

Κατά τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των σχολικών συμβούλων και του Διευθυντή εκπαίδευσης επί του απολογισμού της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Στο πρόγραμμα δράσης κάθε Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και η υποστήριξη των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας της διεύθυνσής τους. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η ηλεκτρονική, τηλεφωνική και δικτυακή επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες, η συνεργασία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και τις ομάδες μαθητών, ενημέρωση για τη σύμπραξη με άλλα σχολεία.

Με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Κάθε προηγούμενη υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που αντίκειται στο παρόν άρθρο, καθώς και κάθε γενική και ειδική διάταξη με αντίθετο ή διαφορετικό περιεχόμενο καταργείται από την έκδοση του παρόντος νόμου.

Η εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων γίνεται σταδιακά σε σχολικές μονάδες που ορίζονται με υπουργική απόφαση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από το σχολικό έτος 2015 -2016.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η δική μας Βούντενη. Δείτε το καταπληκτικό βίντεο από τον τάφο 75

Η Βούντενη, βρίσκεται 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας και είναι μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές θέσεις της Αχαΐας. Εκεί βρεθήκαμε χτες το πρωί πάρα πολλοί επισκέπτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος είχαν οργανώσει τη δράση με τίτλο: Παράλληλοι δρόμοι. Η Ιστορία Συνομιλεί  με τη Φύση


Οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο με τη συνοδεία των αρχαιολόγων. Και μείναμε όλοι άναυδοι από το χώρο και το φυσικό περιβάλλον του που αυτή την εποχή σφύζει από φυτά και μυρωδιές ονειρικές. Ύστερα ήταν τόσο εντυπωσιακοί οι ίδιοι οι τάφοι και το μυστήριο αυτό που πλανάται παντού, που ήταν δύσκολο να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από πάνω τους. Τέλος ήταν τόσος ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων και τόσο παραστατική η περιγραφή τους σχετικά με την πορεία των ανασκαφών, που μας μετάδωσαν την αγάπη τους για τον ιερό τούτο τόπο.


Η επίσκεψη που κάναμε σήμερα ήταν πραγματικά μοναδική, αφού οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν και για το χώρο, και για τις ανασκαφές, αλλά και για τη χλωρίδα και τα περιβαλλοντικά μονοπάτια της περιοχής. Πραγματικά το σημερινό ήταν ένα πολύ ξεχωριστό πρωινό που μας άφησε απολύτως ικανοποιημένους και όλοι φύγαμε με την υπόσχεση ότι σύντομα θα γυρίσουμε είτε μόνοι είτε με τους μαθητές μας.


Πληροφοριακά ο αρχαιολογικός χώρος έχει συνολική έκταση περίπου 180 στρ. Η τοποθεσία είναι μοναδική και προσφέρει θέα προς τον Πατραϊκό και προς το Παναχαϊκό. Το μυκηναϊκό νεκροταφείο αποτελείται από 78 λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων. Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των τάφων καθιστούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης εξαιρετικά σημαντικό.


Ευχαριστούμε την αρχαιολόγο, κ. Κωνσταντίνα Ακτύπη, που μας μετέδωσε τον ενθουσιασμό της και την αγάπη της για το χώρο της Βούντενης και μας μίλησε για τις εμπειρίες της όλων αυτών των χρόνων που κάνει ανασκαφές εκεί.

Σας χαρίζουμε το παρακάτω καταπληκτικό βίντεο όπου ακούγεται η κ. Ακτύπη να μιλά για τη φροντίδα του χώρου και τη φύση που το περιβάλλει και σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτό το μυστηριακό μέρος και μία και δύο φορές. Θα ξετρελαθείτε... 


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

3.402 κιλά ευέλικτα καπάκια ! Ποια σχολεία βραβεύονται

Χτες Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, ολοκληρώθηκε η δράση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν.  Αχαΐας  «Τα ευέλικτα καπάκια». 3.402 κιλά καπάκια συγκεντρώθηκαν από 84 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Νομού και μεταφέρθηκαν στη Γέφυρα του Ρίου όπου και παραδόθηκαν στους υπεύθυνους του Τμήματος και στους εθελοντές «Gefyristas».



Τα κιλά που συγκεντρώθηκαν αντιστοιχούν στην αγορά 3.5 αναπηρικών σωματιδίων.

Στην προσπάθεια αυτή, βραβεύονται, σύμφωνα με την υψηλότερη αναλογία κιλών /ανά μαθητή (κ/μ). :Το Δημοτικό Σχολείο Ζήρειας Αιγίου  με αναλογία 5κ/μ, το Δημοτικό Σχολεία Σκιαδά με αναλογία 4,25κ/μ, το 3ο Ειδικό Πατρών με αναλογία 2,12κ/μ και το Νηπιαγωγείο Λουσικών με αναλογία 2,08κ/μ.

Επίσης βραβεύονται τα Δημοτικά  σχολεία 25ο, 32ο, 36ο, 41ο, 60ο  Πατρών καθώς και η ομάδα εθελοντών ¨ΕΨΙΛΟΝ’ για τα 3/ψήφια νούμερα σε κιλά που συγκέντρωσαν.


Συγχαρητήρια στα σχολεία και στην ευρύτερη κοινωνία που συμμετείχε στη δράση καθώς και στους υπεύθυνους του Τμήματος Περιβαλλοντικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ