Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Γνωρίστε το αυτοδιαχειριζόμενο σχολείο St-Nazaire

Το Πειραματικό Δημόσιο Λύκειο Saint-Nazaire είναι πολύ μακριά από την εικόνα που έχουμε εμείς για τα Λύκεια. Και για να σας δώσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται θα σας πω τι δεν έχει αυτό το σχολείο: δεν έχει διευθυντή, δεν έχει επιβλέποντες, δεν έχει γραμματεία, ούτε υπαλλήλους καθαριότητας και φυσικά ούτε υπαλλήλους για την κουζίνα ή τη βιβλιοθήκη. Αυτό που έχει είναι ότι λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου βασιζόμενο στις αρχές της αυτοδιαχείρισης!  ΟΛΑ τα μέλη του Λυκείου αυτού αυτοοργανώνονται για να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.



Το Σαιν Ναζαίρ είναι μία πόλη λιμάνι στις εκβολές του Λίγηρα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το λιμάνι του Σαιν Ναζαίρ είναι το τέταρτo μεγαλύτερο της χώρας, καθώς και το μεγαλύτερο στον Ατλαντικό.  Εδώ βρίσκεται το Πειραματικό Λύκειο Saint-Nazaire, ένα δημόσιο σχολείο που προσφέρει μια εναλλακτική παιδαγωγική με βάση τη συνδιαχείριση μεταξύ των μαθητών και των μελών της εκπαιδευτικής ομάδας. Βασίζεται αποκλειστικά στη συνδιαχείριση, δηλαδή, οι δύο κοινότητες που απαρτίζουν το Σχολείο (εκπαιδευτική ομάδα και μαθητές) συνεργάζονται  σε όλα τα επίπεδα για τη σωστή λειτουργία του.

Σχετικά με τη διοίκηση και λειτουργία του Λυκείου, οι αποφάσεις λαμβάνονται από  το Σχολικό Συμβούλιο , που είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του σχολείου και αποτελείται από 2 Μέλη της Ομάδας των Εκπαιδευτικών, που είναι συνολικά 19, και 6 μαθητές που εκπροσωπούν το μαθητικό κόσμο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου (περίπου 7 εβδομάδες). Ολόκληρη η κοινότητα και ιδιαίτερα το Σχολικό Συμβούλιο, είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των αποφάσεών του. 

Ο κάθε σπουδαστής του σχολείου, αφού αποφασίσει την κατάρτιση που χρειάζεται, «κατασκευάζει» τη δική του εκπαίδευση, μέσα από την επιλογή των εργαστηρίων και δραστηριοτήτων που επιλέγει. Το Λύκειο προσφέρει τα εξής μαθησιακά αντικείμενα: οπτικοακουστικό κινηματογράφο, θέατρο, μαθηματικά, γλώσσες, χορό, βιοεπιστήμες, πολιτικές επιστήμες, μουσική και εικαστικές τέχνες.

Οι δραστηριότητες, τα εργαστήρια και τα μαθήματα προτείνονται από τη διδακτική ομάδα και τους μαθητές και το πρόγραμμα συνδιαμορφώνεται. . Όποιες και αν είναι οι προτεινόμενες δραστηριότητες, η εργασία γίνεται συλλογικά με επίκεντρο τη συνεργασία, την αμοιβαία συνδρομή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

 Δεν υπάρχει προσωπικό κουζίνας, καθαριότητας ή διοικητικό: ομάδες μαθητών-καθηγητών αναλαμβάνουν με τη σειρά τη φροντίδα του μαγειρέματος , της καθαριότητας, της γραμματείας, της καφετέριας , της βιβλιοθήκης κλπ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου