Εχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν: στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη μουσική ή στον αθλητισμό. Μαζί όμως με τις όποιες εκπαιδευτικές πρωτιές, οι κινέζοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου συχνά κληρονομούν από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και... ψυχοσωματικά προβλήματα. Σκληρή μελέτη, εννιάωρα διαγωνίσματα και αφόρητη πίεση είναι η καθημερινότητα, ιδίως σε όσα σχολεία έχει επιλέξει ως «βιτρίνα» το καθεστώς του Πεκίνου.
Τα καλά νέα έρχονται πάντα πρώτα: για δεύτερη συνεχόμενη φορά τα λυκειόπαιδα των σχολείων της Σανγκάης στην Κίνα πρώτευσαν στην έκθεση της PISA (Programme for International Student Assessment), μια έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Η μελέτη, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, αξιολογεί τον «επιστημονικό αλφαβητισμό» μαθητριών και μαθητών αλλά προβαίνει και σε μια ευρύτερη διεθνή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συστημάτων 65 κρατών της υφηλίου.
Αυστηρό σχολικό πρόγραμμα
Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2010 που οι μαθητές από την κινεζική μεγαλούπολη στρογγυλοκάθονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, με την εφημερίδα «Guardian» να επισημαίνει σε δημοσίευμά της πως «τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι κινέζοι μαθητές είναι τρία χρόνια μπροστά σε γλωσσικό, μαθηματικό και επιστημονικό αλφαβητισμό από τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας».