Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού


Είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα με 41 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στην κορυφογραμμή του Παναχαϊκού και υπολογίζεται ότι παρέχει κάθε χρόνο 90.000 μεγαβάτ που τα χρησιμοποιεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να καλύπτει τις ανάγκες 25.000 περίπου σπιτιών της περιοχής της Πάτρας (5- 7% των αναγκών της πόλης σε ηλεκτρικό ρεύμα).




Η Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Βασίλειο Πιτούλη, ανήκει στην ενεργειακή εταιρεία Cesa Hellas AE η οποία πλέον εντάσσεται στον ισπανικό όμιλο ACCIONA, ενώ συμμετέχει και η εταιρεία ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ ΑΕ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και δίνει αρκετά μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη στους δήμους Πάτρας και Ρίου, αφού λαμβάνουν το 2% του τζίρου της επιχείρησης.



Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αιολικό πάρκο συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ότι κάθε προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας που δεν ρυπαίνει πρέπει να γίνεται αποδεκτή καθώς επίσης ότι ο σχεδιασμός των αιολικών πάρκων θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη χλωρίδα και κυρίως στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.


Για να ανέβει κανείς στο αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού είναι από Άγιο Βασίλειο στα φανάρια δεξιά. Έπειτα ακολουθεί τον δρόμο και φτάνει Πλατάνι, Αργυρά, Σελά, Πιτίτσα και μετά αμέσως δεξιά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θέα από κει προς τον Πατραϊκό είναι μοναδική και το δέος που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες με το ύψος και τον ήχο τους μεγάλο.



Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία, τα οφέλη και τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

4 σχόλια:

  1. h ellada me tetoion hlio pou exei dhladh 9 mhnes ton xrono exei hlio tha mporousame me ta aiolika parka na diname reuma se olhn thn eurwph alla dystuxws den kanoume tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό είμαι δεν λέω, αλλά γιατί να μην τοποθετηθούν και άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή αυτή, έτσι ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο ποσοστό των σπιτιών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν λειτουργούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέραμε ότι δε λειτουργούν. Είναι δυνατόν; Θα ρωτήσουμε να μάθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή