Οι σύγχρονοι βιολόγοι ανάλυσαν και διάβασαν το DNA του αρχαιότερου σύγχρονου ανθρώπου που έζησε πριν από 4.000 χρόνια. Για να το επιτύχουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μερικές τρίχες του συγκεκριμένου άνδρα που διατηρήθηκαν ανέπαφες στο παγωμένο υπέδαφος της Γροιλανδίας όπου και έζησε και ανακαλύφθηκαν το 1986.
Η ανάγνωση του γονιδιώματος (σε ποσοστό περίπου 80%), μας πρόσφερε διάφορες πληροφορίες όπως ότι ο άνδρας είχε μπροστινά δόντια σαν φτυάρια, σκούρο δέρμα, καστανά μάτια και σκούρα μαλλιά και μάλιστα είχα πρόβλημα τριχόπτωσης. Φαίνεται πως ήταν ευάλωτος στις μολύνσεις του αυτιού και πως πέθανε νέος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι πρόγονοί του είχαν μεταναστεύσει στη Γροιλανδία από τη βορειοανατολική Σιβηρία -αφού προηγουμένως είχαν φτάσει στην Αλάσκα μέσω του Βερίγγειου πορθμού- πριν περίπου 5.500 χρόνια.
Είναι άγνωστο ακόμα πώς αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να διασχίσουν την παγωμένη και ταραγμένη θάλασσα μεταξύ Αλάσκας και Γροιλανδίας.
Η ανακάλυψη και η μελέτη έγινε από πολυεθνική ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Μόρτεν Ρασμούσεν και τον Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».
Ο «Ινούκ», όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές ("άνθρωπος" στη γροιλανδική γλώσσα), ανήκε σε μια φυλή κυνηγών της Λίθινης Εποχής (τους αινιγματικούς Σακάκ), την πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι εκείνοι ζούσαν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον, κυνηγώντας κυρίως φώκιες και θαλασσοπούλια. Παραμένει άγνωστο πως εξαφανίστηκαν (γύρω στο 800 π.Χ.), πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής ή ανταγωνισμού με άλλες φυλές. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη θεωρία ότι η Γροιλανδία αποικήθηκε πρώτα από Ινουίτ ή από γηγενείς Αμερικανούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου