Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ηλιακά δέντρα και λουλούδια


Η ομάδα τέχνης  Harries / Heder έχει δημιουργήσει σε έναν πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο στο Όστιν του Τέξας 15 ηλιακά ηλιοτρόπια. Τα ηλιακά αυτά λουλούδια διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ που απορροφούν την ενέργεια του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται το βράδυ και συγχρόνως προσφέρουν σκιά στους περαστικούς και στους ποδηλάτες κατά την διάρκεια της ημέρας. 
Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται στέλνεται στο δίκτυο για να αντισταθμιστούν τα έξοδα συντήρησης της εγκατάστασης.


Η "Solar Mallee trees" έχει δημιουργήσει στην Αδελαΐδα, στα πλαίσια του "πράσινου" προγράμματος της πόλης, ένα άλσος από ηλιακά δέντρα.  Τα πραγματικά όμορφα αυτά δέντρα έχουν  ηλιακούς συλλέκτες στην κορυφή τους και παρέχουν φωτισμό τις νυχτερινές ώρες στη γύρω περιοχή. Κάθε δέντρο μπορεί να παράγει 864 KWh ανά έτος. Η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται επί τόπου το βράδυ, ενώ η πλεονάζουσα ισχύς επιστρέφεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.


Για το Μουσείο Angewandte Kunst στη Βιέννη ο διάσημος σχεδιαστής Ross Lovegrove έχει δημιουργήσει ένα ηλιακό σύστημα φωτισμού των δρόμων. Τα ηλιακά δέντρα του Lovegrove έχουν κατασκευαστεί με ιδιαίτερη προσοχή δίνοντας σημασία στην αισθητική και τη φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.


Και ένα γλυπτό ηλιακό δέντρο που είναι πραγματικά εξαιρετικό, αλλά και πρακτικό αφού στο τέλος του κάθε κλαδιού διαθέτει από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ που απορροφά την ηλιακή ενέργεια και παράγει ηλεκτρική.


Και ένα ηλιακό δάσος. Το "Solar Forest Concept"  αποτελείται από δέντρα που έχουν φωτοβολταϊκά φύλλα. Στον κορμό του κάθε δέντρου υπάρχει μια πρίζα που χρησιμοποιείται για να φορτίζονται τα ηλεκτρικά οχήματα. Εκτός από την παραγωγή ενέργειας τα ηλιακά αυτά δέντρα προσφέρουν και ίσκιο στα αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου