Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

10 τρόποι να αρνηθείτε


Πώς να θέσετε όρια στο παιδί σας χωρίς να κάνετε 
το σπίτι σας... εμπόλεμη ζώνη!

1. Προτού αρνηθείτε ή απαγορεύσετε κάτι στο παιδί σας, πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε πώς ακριβώς θα χειριστείτε την κατάσταση και προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από τον θυμό ή την κούρασή σας.
 

2. Ακούτε με υπομονή το αίτημα του παιδιού σας και απαντάτε του πάντοτε με γλυκύτητα, ευγένεια και σεβασμό προς το άτομό του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Έτσι θα μάθει να σας απαντά αναλόγως.
 

3. Να εξηγείτε πάντοτε στο παιδί με ξεκάθαρο,κατανοητό και ήρεμο τρόπο γιατί αρνείστε ένα αίτημά του. Γνωρίζοντας ότι δεν το τιμωρείτε θα δεχθεί την άρνηση με μεγαλύτερη ευκολία.
 

4. Όταν το παιδί σας ρωτάει γιατί δεν μπορεί να έχει ή να κάνει κάτι, η απάντησή σας πρέπει να συνάδει προς τη γενικότερη συμπεριφορά σας και να είναι σταθερή. Διαφορετικά η άρνησή σας θα αυτοαναιρείται.
 

5. Αν η άρνησή σας είναι θέμα συνθηκών ή ηλικίας του παιδιού και όχι θέμα αρχών, εξηγήστε στο παιδί τι χρειάζεται να κάνει ή πόσων χρονών πρέπει να γίνει για να μετατρέψει το «όχι» σε «ναι».
 

6. Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις για να αντισταθμίσετε την άρνηση. Για παράδειγμα, «δεν μπορείς να πάρεις το μαχαίρι αλλά μπορείς να πάρεις την μπάλα» ή «δεν μπορείς να μείνεις εκτός σπιτιού ως τα μεσάνυχτα αλλά μπορείς να προσκαλέσεις τους φίλους σου να δείτε ταινία ως αργά».
 

7. Επιβραβεύστε τα παιδιά που παρουσιάζουν υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά. Έτσι θα ξέρουν έμπρακτα ότι ο σεβασμός των ορίων και των κανόνων αποδίδει καρπούς και δεν είναι μια στείρα διαδικασία.
 

8. Αν και το «όχι» πρέπει να είναι σταθερό, για να απολαμβάνετε πάντοτε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, οφείλετε να φαίνεστε προσηνείς και ευέλικτοι. Αν το παιδί διαπραγματευθεί με βάσιμα επιχειρήματα και ήρεμο τόνο το αίτημά του, σκεφθείτε την πιθανότητα να αναιρέσετε την αρχική σας απόφαση.
 

9. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι όχι μόνο να εκφράσετε μια άρνηση αλλά και να γίνετε αποδέκτης της. Να θυμάστε ότι η άσκηση της γονεϊκής εξουσίας δεν είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ο γονιός έχει πάντα δίκιο.
 

10. Αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας, οι λέξεις «όχι» ή «μη» αποτελούν αιτία «πολέμου» για το παιδί σας, ίσως είναι θεμιτό να επανεξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μαζί του.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου