Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγίες για αρχάριους

Πρώτη μέρα στο σχολείο; Εννοώ πρώτη-πρώτη μέρα; Πρώτη φορά, βρε αδερφέ, σε τάξη γενικώς; Είστε νευρικοί; Έχετε μια απειρία που σας προκαλεί άγχος και σας κάνει να τρώτε τα νύχια σας; Μην ανησυχείτε, βρε κουτά! Εμείς είμαστε εδώ να σας δώσουμε τις πρώτες οδηγίες για αρχάριους. Λοιπόν, διαβάστε με προσοχή:
 
 
Οργανώστε την τάξη σας με τρόπο που να ευνοεί την μάθηση
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε γωνιές, όπως γωνιά πειραμάτων, γωνιά βιβλιοθήκης λογοτεχνικών βιβλίων, γωνιά θεάτρου, γωνιά σχολικών εργαλείων. Αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσα στα θρανία ώστε να μπορούν οι μαθητές να κυκλοφορούν με άνεση.
 
Δώστε στην τάξη σας προσωπικότητα
Γεμίστε την με χρώματα στολίζοντάς την με αφίσες, φωτογραφίες, ζωγραφιές, φυτά, πράγματα που θα αντικατοπτρίζουν τόσο την προσωπικότητα σας όσο και το στιλ της διδασκαλίας σας.
 
Ακολουθήστε τις πρακτικές προφυλάξεις ασφαλείας.
  • Τοποθετήστε τα θρανία με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορείτε να βλέπετε πάντα καθαρά όλους τους μαθητές σας.
  • Φυλάτε τα επικίνδυνα υλικά (μυτερά ψαλίδια, κοπίδια, υλικά για πειράματα) σε σίγουρο μέρος.
  • Εξηγήστε από τις πρώτες μέρες στους μαθητές τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε στιγμές έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιά, σεισμός).
  • Φροντίστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο προς τις εξόδους της τάξης και μην αφήνετε το κλειδί πάνω στην πόρτα. Φροντίστε να μην δημιουργούνται δυνατά ρεύματα αέρος για να μη δημιουργηθεί ο κίνδυνος κάποιο παιδί να κλείσει τα χέρια του στην πόρτα ή στα παράθυρα.
  • Φροντίστε να μην υπάρχουν καλώδια επικίνδυνα, χαλαρά χαλιά, ή πράγματα στο πάτωμα όπου θα μπορούσαν οι μαθητές να σκοντάψουν.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας ούτε λεπτό.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στην τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
  • Φροντίστε να επιβλέπει πάντα κάποιος τα παιδιά στο διάλειμμα.
Θεσπίστε κανόνες.
Επιτρέψτε στους μαθητές σας να συμμετέχουν στη δημιουργία των κανόνων της τάξης. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν και να εφαρμόσουν καλύτερα περιορισμούς  εάν έχουν παίξει ρόλο στη ρύθμισή τους. Φροντίστε οι κανόνες να είναι λίγοι και σημαντικοί για να μην φανούν βουνό στους μαθητές. Π.χ.
  • Σεβαστείτε όλους τους μαθητές, το δάσκαλο, και τις περιουσίες τους.
  • Να έρχεστε στο σχολείο διαβασμένοι.
  • Σηκώνετε το χέρι σας για να πάρετε το λόγο.
  • Να ακούτε προσεχτικά όταν οι άλλοι μιλούν.
Εξηγήστε με σαφήνεια στους μαθητές τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων.
Συζητήστε μαζί τους το τι θα συμβαίνει κάθε φορά που κάθε μαθητής παραβαίνει κάποιον κανόνα. Γράψτε τους κανόνες σε μια αφίσα και κολλήστε την σε σημείο που όλοι θα μπορούν να τη βλέπουν. Κοινοποιήστε τους κανόνες στους γονείς και να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να συνηθίσουν τα παιδιά να τους εφαρμόζουν.

Κανονίστε σύντομα μια συγκέντρωση γονέων.
Καλέστε τους γονείς στην τάξη και μιλήστε μαζί τους. Μάθετε τα προβλήματα των παιδιών τους και ακούστε τις ανησυχίες τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να δουν το αληθινό ενδιαφέρον σας και να σας εμπιστευτούν. Όταν οι γονείς εμπιστεύονται και εκτιμούν το δάσκαλο το άγχος λιγοστεύει και γι' αυτούς και για τα παιδιά τους. Κανονίστε μια εβδομαδιαία συνάντηση μαζί τους κατά την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι αν κάτι σοβαρό συμβεί θα τους ακούσετε με προσοχή και κατανόηση.

Δημιουργήστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές σας.
Κάντε τους να αισθάνονται άνετα στην τάξη και φροντίστε να μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύετε τους μαθητές σας κάθε φορά που καταφέρνουν κάτι καινούριο. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία, εποπτικά υλικά και δραματοποιήσεις όπου είναι αυτό δυνατόν για να εμπλουτίσετε το μάθημά σας. Να θυμάστε ότι οι μαθητές σας πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι που είναι στην τάξη σας. Δείξτε ευαισθησία και υπομονή για τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Πιστέψτε στους μαθητές σας.

Συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας.
Ρωτήστε τους παλιούς για τις συνήθειες που επικρατούν στο σχολείο, μοιραστείτε μαζί τους τις ιδέες σας, πιείτε στο διάλειμμα μαζί τους το καφεδάκι σας, γνωριστείτε και συνεργαστείτε μαζί τους σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ζητήστε τους βοήθεια όταν τη χρειάζεστε και προσφέρετε τη δικιά σας.

Αξιολογείτε τακτικά τη διδασκαλία σας και τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου