Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Βραβεία ΑντιΝόμπελ ( Ιg Νobel)

Τα επιστημονικά αυτά αντιβραβεία απονέμει κάθε χρόνο, μία εβδομάδα πριν την απονομή των βραβείων Νόμπελ, η χιουμοριστική επιστημονική επιθεώρηση "Χρονικά της Απίθανης Έρευνας".

Οι απίθανες αυτές έρευνες μπορεί με το πρώτο άκουσμα να προκαλούν  γέλιο, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα τους έχουν πρακτική χρησιμότητα. Η λίστα με τα βραβεία που παρέδωσαν πραγματικοί Νομπελίστες σε τελετή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει ως εξής :

- Το βραβείο Μηχανικής κέρδισαν η Καρίνα Ατσεβέντο-Γουάιτχαουζ και η Αγκνες Ρότσα-Γκόουσλιν της Βρετανικής Ζωολογικής Εταιρείας, μαζί με την Ντιάνε Γκέντρον του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Μεξικού, γιατί εμπνεύστηκαν έναν νέο τρόπο για να μελετούν τις ασθένειες του αναπνευστικού στις φάλαινες.

- Το βραβείο Βιολογίας δόθηκε σε μια ομάδα κινέζων ερευνητών, με επικεφαλής τον Μιν Ταν του Εντομολογικού Ινστιτούτου Γκουανγκντόνγκ, που, σε συνεργασία με τον Γκάρεθ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τεκμηρίωσαν επιστημονικά ότι οι ενήλικες νυχτερίδες κάνουν τακτικά στοματικό έρωτα.

- Το βραβείο Ιατρικής δόθηκε στους Σίμον Ρίτφελντ του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ και Ιλια φαν Μπεστ του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ της Ολλανδίας επειδή ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν με μια βόλτα στο ρόλερ κόστερ του λούνα παρκ.

- Τέλος, τιμήθηκε ο ερευνητής Ρίτσαρντ Στίβενς του Πανεπιστημίου Κίλι της Βρετανίας γιατί επιβεβαίωσε πως το υβρεολόγιο ανακουφίζει τον πόνο.

- Το βραβείο Φυσικής δόθηκε στη Λιάν Πάρκιν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, που μαζί με τους συναδέλφους της έδειξε ότι όσοι φορούν τις κάλτσες πάνω από τα παπούτσια γλιστρούν λιγότερο στον πάγο απ΄ ό,τι όσοι τις φορούν κανονικά.

Οι οργανωτές δεν παρέλειψαν να τιμήσουν και την επικαιρότητα απονέμοντας το αντιβραβείο Χημείας στην πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ και στους ερευνητές των πετρελαιοκηλίδων Ερικ Ανταμς του ΜΙΤ, Σκοτ Σοκολόφσκι του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας και Στίφεν Μασουτάνι του Πανεπιστημίου της Χαβάης επειδή «διέψευσαν την παλιά δοξασία πως το νερό και το πετρέλαιο δεν αναμειγνύονται».

Τέλος, με σαφή διάθεση ειρωνείας, δόθηκε ένα αντιβραβείο Οικονομικών στα στελέχη και στους διευθυντές των εταιρειών Goldman Sachs ΑΙG, Lehman Βrothers Βear Stearns, Μerrill Lynch και Μagnetar γιατί «δημιούργησαν και προώθησαν νέους τρόπους για την επένδυση χρημάτων»



Υ.Γ. Ένα αντινόμπελ χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού ξέχασαν να δώσουν σε όσους κυβέρνησαν τον τόπο μας τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου