Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Γνωρίστε τη Drosera, το μεγαλύτερο σαρκοφάγο φυτό






Όσο και να σας φαίνονται πολύ χαριτωμένες αυτές οι δροσοσταλίδες πάνω στα φυτά μην ξεγελιέστε, δεν είναι δροσοσταλίδες. Στην πραγματικότητα είναι μια γλοιώδης ουσία, ένα παχύ, εξαιρετικά κολλώδες υγρό που παράγεται από τα περισσότερα φυτά στον πλανήτη. Συνήθως βοηθά τα φυτά να αποθηκεύουν το νερό και να βλαστίζουν τους σπόρους τους. Επίσης χρησιμοποιείται  και ως είδος αποθήκης τροφίμων έκτακτης ανάγκης για μερικά φυτά. 




Τα φύλλα της Drosera, που είναι το μεγαλύτερο από τα σαρκοφάγα φυτά στη γη με πάνω από 194 είδη στην οικογένειά του, είναι γεμάτα από αυτή τη γλοιώδη ουσία. Μόλις ένα έντομο κάτσει επάνω σε αυτήν την κολλώδη ουσία δεν μπορεί να απελευθερωθεί, πεθαίνει σύντομα και γίνεται τροφή για τη Drosera.




Τα έντομα που κολλούν επάνω της πεθαίνουν με δύο τρόπους. Ή απλά εξαντλούνται στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν, οπότε εγκαταλείπονται ή πνίγονται από την κολλώδη αυτή ουσία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο θάνατος επέρχεται 15 λεπτά μετά την πρώτη τους επαφή. 




Η Drosera είναι πολυετές φυτό και μερικά είδη της έχουν προσαρμοστεί για να αναρριχούνται οπότε μπορεί να φτάσει έως και 3 μέτρα σε μήκος. Αν και φαίνεται κάπως ευαίσθητη είναι εκπληκτικά ανθεκτική και μπορεί να φθάσει σε ηλικία πάνω από τα 50 χρόνια.  




Η Drosera έχει πλοκάμια που καλύπτωνται από αυτό το θανατηφόρο υγρό. Έχει επίσης δύο αδένες που εμπλέκονται στη σύλληψη, τη μετατροπή και την πέψη των εντόμων. Ο ένας εκκρίνει το πήκτωμα και λιώνει το έντομο κάνοντάς το σούπα. Θεωρείται επίσης ότι αποπνέει μια μυρωδιά που είναι ελκυστική για τα έντομα και τα ελκύει πάνω στο φυτό. Ο άλλος αδένας σπρώχνει την τροφή στο εσωτερικό του φυτό και έτσι αυτό διατηρείται στη ζωή. Μπλιαχ!






Αναρτύθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Ειναι όμως φαρμακευικο φυτό για εγχυμα σε σταφυλοκοκο πνευνοκοκο και κοκιτη βροχιτιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή