Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σε δημοπρασία το κύπελλο του Σπύρο Λούη από τους Ολυμπιακούς του 1896

Πρόκειται για ένα αντικείμενο σπουδαίας ιστορικής αξίας. Όταν ο Σπύρος Λούης κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, ανάμεσα στα έπαθλα που έλαβε ήταν ένα ασημένιο κύπελλο. Τα 116 χρόνια που μεσολάβησαν το κύπελλο βρίσκονταν στην κατοχή της οικογένειας του Ολυμπιονίκη, όμως τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα «ολυμπιακά ενθύμια» που πρόκειται να δημοπρατήσει ο οίκος Christies στις 18 Απριλίου…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Christies η αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (μεταξύ 143 και 190 χιλ. Ευρώ περίπου). «Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει» δήλωσε στο Reuters η Nicolette Tomkinson, ειδική του οίκου δημοπρασιών. Γι’ αυτό και θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και δάδες λαμπαδηδρομίας από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Christies διευκρινίζουν ότι ο λόγος που η οικογένεια αποχωρίζεται το κύπελλο δεν είναι η κρίση, καθώς είχαν έρθει σε επικοινωνία για πρώτη φορά με την οικογένεια για το θέμα «πριν πολλά χρόνια». Ο εγγονός Σπύρος Λούης είχε αναφέρει στον οίκο δημοπρασιών ότι έλαβε την απόφαση να βγάλει σε δημοπρασία το κύπελλο για χάρη των δύο γιων του. «Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου» εξήγησε.
Με δηλώσεις του προς τα Ελληνικά ΜΜΕ ο εγγονός του Σπύρου Λούη ανέφερε βέβαια ότι πριν απευθυνθεί στους Christies, είχαν προηγηθεί  προσπάθειες να πωληθεί το κειμήλιο σε κάποιο Ελληνικό φορέα. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν ευοδώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε όμως γνωστό ότι το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διεκδικήσει το εν λόγω κειμηλίου, ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα. Μάλιστα η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου αποδέχτηκε να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας μαζί με άλλες προσωπικότητες. Η επιτροπή αυτή θα αναζητήσει χορηγίες από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου η διεκδίκηση να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης του πολύτιμου κειμηλίου.
Να σημειώσουμε ότι ακριβές αντίγραφο του ασημένιου κυπέλλου εκτίθεται στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων που διατηρεί η ΔΟΕ στη Λωζάννη.

Πηγή: e-radio.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου