Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Ο Ντούτσε αφηγείται": Τα πρώτα ελληνικά κινούμενα σχέδια (1942-1945)

Με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται» (Ντούτσε αφηγείται), η αντιπολεμική αυτή ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους άρχισε στο νησί της Σίφνου κατά τη διάρκεια της ιταλικής φασιστικής κατοχής το 1942.

Ο animator ήταν ο Σταμάτης Πολενάκης. Έκανε τα σχέδια στη Σίφνο και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας μετακόμισε το 1945 στην Αθήνα. Εκεί, μαζί με Παπαδούκα και το Μερεβίδη, ξεκίνησε η διαδικασία των γυρισμάτων.

Η ταινία τότε είχε θαφτεί μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1980. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν είναι τόσο γνωστή για τα κινούμενα σχέδιά της, η σημασία αυτής της ταινίας είναι τεράστια.


Με χιουμοριστικό  ύφος  έχει κάποιες ομοιότητες με τα αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια της εποχής εκείνης, ειδικά αυτά της Ευρώπης.

Στην ταινία ο Μουσολίνι στο κάστρο του έχει μπροστά του την Ιταλική Ιστορία και αφηγείται τις μεγάλες πράξεις του φασιστικού στρατού του κατά την εισβολή στην Ελλάδα το 1940. Όμως, καθώς ο ίδιος αφηγείται αυτές τις πράξεις, στην πραγματικότητα τα ακριβώς αντίθετα συμβαίνουν τόσο που γελοιοποιείται.
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου