Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

«Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία: Πραγματικότητες και προοπτικές» Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή

Αθήνα 7-9 Μαρτίου 2013

               
Tο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργανώνουν ένα τριήμερο Συνέδριο με θέμα: «Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία: Πραγματικότητες και προοπτικές». Στην εποχή μας, εποχή κατά την οποία κυριαρχούν η τεχνολογία και η ηλεκτρονική πραγμάτωση του λόγου, γίνεται περισσότερο εμφανής η ανάγκη για την καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα. Ιδιαίτερα  κατά τη σχολική ηλικία, όταν διαμορφώνεται η στάση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο και μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα της μελλοντικής σχέσης τους με την ανάγνωση, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική.
Το Συνέδριο αυτό, το οποίο προγραμματίζεται για τις 7-9 Μαρτίου του 2013, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει στόχο να εξετάσει το ζήτημα προώθησης της ανάγνωσης στα παιδιά και περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
  • Η προβληματική της φιλαναγνωσίας και η αναγκαιότητα καλλιέργειάς της (Ανάγνωση και σχολικό περιβάλλον, Ανάγνωση-αναγνώστης και βιβλίο)
  • Το περιβάλλον της ανάγνωσης στην Ελλάδα (φορείς, προγράμματα, πρακτικές)
  • Πρακτικές και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας σε σχολεία και βιβλιοθήκες
  • Η ευρωπαϊκή εμπειρία

   Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος μέλη Δ.Ε.Π. των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας, ερευνητές, εκπρόσωποι φορέων και άτομα που έχουν συμβάλει  με το έργο τους στην προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Στο Συνέδριο θα καταθέσουν την εμπειρία τους και εκπρόσωποι φορέων που προωθούν την ανάγνωση στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Πρόκειται για τους:
  • κ.  JacquesVidal-Naquet, Διευθυντή  του Εθνικού Κέντρου Ανάγνωσης για τη Νεότητα La joie par les livres της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας François Mitterand, 
  • κα MonikaZiller, Πρόεδρο της Ένωσης Βιβλιοθηκών Γερμανίας, Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ανάγνωσης (Stiftung Lesen) και Διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Heilbronn,
  • κα StefaniaManetti, παιδίατρο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος Nati per Leggere στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο «Στρογγυλά Τραπέζια»: το πρώτο με θέμα «Η φιλαναγνωσία στα Παιδαγωγικά Τμήματα» και το δεύτερο με θέμα «Πολιτικές ανάγνωσης».

Το Συνέδριο έχει ελεύθερη είσοδο και μπορούν να το παρακολουθήσουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, εκδότες και όσοι αγαπούν το βιβλίο.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου