Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ένα παιδί ..μελετάει τ’ άστρα | 11χρονος Μυτιληνιός διακρίθηκε σε επιστημονική έκθεση που θα δημοσιευθεί από τη NASA

Ο μικρός Σωτήρης Δημακάκος με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, λατρεύει την αστροφυσική και το απέδειξε όταν απέσπασε διεθνη διάκριση σε διαγωνισμό έκθεσης, ενώ η δουλειά του, θα δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΝASA.

Ο 11χρονος είναι μαθητής της Σχολής Ι.Μ Παναγιωτόπουλου  και τέλος του περασμένου χρόνου πήρε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο και  11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Επιστημονικής Έκθεσης 2012 «Γίνε Επιστήμονας του Cassini για μια Μέρα», που οργάνωσε το Εργαστήριο Αστροφυσικής του Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές ηλικίας από  10έως 18 ετών από όλη την Ελλάδα.  Ο Σωτήρης  πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των μαθητών των 11 ετών. Η έκθεσή του θα δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.

Ο πατέρας του 11χρονου κατάγεται από τη Μάνη  και η μητέρα του από τη Μυτιλήνη ενώ μένουν μόνιμα στην Αθήνα. Θείος του μικρού είναι ο κ. Γιώργος Πλαταράς, Πρόεδρος των περιπτεριούχων Λέσβου ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την επιτυχία του ανιψιού του.  «Είμαι υπερήφανος για εκείνον όπως και όλοι στην οικογένεια. Έχει πολλές ικανότητες και μπορεί να φθάσει ψηλά. Του αρέσει πολύ η αστροφυσική, θέλει όταν μεγαλώσει να γίνει αστροφυσικός» λέει στο «LR» ο κ. Πλαταράς.

Η έκθεση
 
7Δεκεμβρίου 1903, Κίττυ Χωκ, Βόρεια Καρολίνα, Η.Π.Α.

Πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ. Η πτήση διαρκεί μόλις 12 δευτερόλεπτα, διανύοντας απόσταση λιγότερη από 37 μέτρα. Είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος, μετά το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου, νικά τον νόμο της βαρύτητας και καταφέρνει να πετάξει με μηχανικά μέσα πάνω από το έδαφος.


20 Ιουλίου 1969. 402 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας, τη Γη, ο Νιλ Άρμστρονγκ πατά το πόδι του στη Σελήνη. Ο ίδιος, συγκλονισμένος,δηλώνει: «Ένα βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».Είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πατά σε ένα ουράνιο σώμα διαφορετικό από τη Γη.

Είμαστε στα τέλη του 2012 και να ‘μαστε στο διαστημικό όχημα Cassini Huygens και εξερευνούμε τον Κρόνο. Η περιέργειά μου είναι μεγάλη. Τι άραγε θα μας «πει»αυτή η διαστημική αποστολή;

Πρέπει όμως να περιορίσω λίγο αυτή τη γενική περιέργεια και να επιλέξω έναν από τους τρεις στόχους. Το δορυφόρο του Κρόνου Πάνα, τον ίδιο τον Κρόνο ή τον δακτύλιο F;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά επέλεξα τον Πάνα.

Προτείνω λοιπόν να στρέψουμε τις κάμερες και τα όργανα του σκάφους προς αυτόν. Τι θα δούμε;

Είναι παγωμένος. Έχει και ατμόσφαιρα. Άρα, πιστεύω ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε το υπέδαφός του γιατί βαθιά, κάτω από τον πάγο, όπου λογικά πρέπει να υπάρχει περισσότερη θερμότητα, πιθανόν να υπάρχει και νερό που δεν έχει παγώσει. Εκεί ενδέχεται να υπάρχουν συνθήκες που να μπορούν να  είναι κατάλληλες για τη συντήρηση ζωής μονοκύτταρων οργανισμών.

Επειδή όμως νομίζω ότι αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς προσεδάφιση και η προσεδάφιση είναι μάλλον ανέφικτη ας μείνουμε μόνο στη χρήση των οργάνων και ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε συγγένεια με τις συνθήκες της Γης. Έχουμε πάντως σοβαρές διαφορές. Βλέπουμε λεπτή ατμόσφαιρα, πολύ κρύο, ίσως παγωμένες λίμνες ή ακόμη και υγρές.

Από τι υγρό άραγε; Λέτε νερό ; Μάλλον δύσκολο. Έχω δυσκολίες να περιγράψω τι άλλο θα μπορούσαμε να δούμε γιατί δεν ξέρω τις δυνατότητες και την φύση των οργάνων του Cassini. Άρα μάλλον σαν φαντασία μου φαίνεται αυτό παρά σαν έρευνα. Λέτε η φαντασία μου να είναι μακριά από την πραγματικότητα; Η απάντηση ανήκει στη NASA.

Το ερώτημά μου είναι: αν σε 50 χρόνια ο άνθρωπος έκανε τόσα πολλά, τι θα έχει καταφέρει μετά από 1000 χρόνια, και πώς θα φαντάζουμε εμείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους-αν στο μεταξύ έχει επιζήσει το ανθρώπινο γένος; Αγαπητή NASA εύχομαι να μην κουραστείς να ερευνάς. Πολλές επιτυχίες και καλή τύχη στα διαπλανητικά σου ταξίδια.
Σωτήρης Δημακάκος

Πηγή: lesvosreport.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου