Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σε δύσκολη θέση και η Τριάντειος Σχολή Πατρών - Aγωνία για το μέλλον της ιστορικής σχολής

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται η Τριάντειος Σχολή στην Πάτρα, όπως γράφει η «ΓΝΩΜΗ» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, καθώς εκτός των οικονομικών προβλημάτων, οι αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση φαίνεται πως πλήττουν και την ιστορική σχολή της Πάτρας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωνία για το μέλλον της ιστορικής σχολής είναι μεγάλη και ενδεχόμενη διέξοδος ίσως δοθεί μέσω της μετατροπής της σε ΣΕΚ (σχολή επαγγελματικής κατάρτισης), σύμφωνα και με το νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς πάντως να είναι ακόμα κάτι βέβαιο.

Επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία της δεν έχουν γίνει, κάτι που πάντως αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες, καθώς οι άνθρωποι της σχολής φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αλλαγών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Να σημειωθεί πως η Τριάντειος ιδρύθηκε το 1926 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927, αρχικά ως ημερήσια και νυκτερινή και αργότερα μόνο ως νυκτερινή. Υπήρξε κληροδότημα του ευεργέτη της Πάτρας, Θεόδωρου Τριάντη, ο οποίος από το 1911 δώρισε μεγάλη κτηματική περιουσία για την κατασκευή και λειτουργία της Σχολής, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο, για την τεχνική εκπαίδευση. Στη σχολή γίνονταν δεκτοί μαθητευόμενοι τεχνίτες με απολυτήριο εξατάξιου δημοτικού σχολείου. Λειτουργούσαν τρία τμήματα, στα οποία φοιτούσαν 80 έως 100 μαθητές: α) Τμήμα ηλεκτροτεχνίας, β) Τμήμα μηχανοτεχνίας, και γ) Τμήμα γενικού σχεδίου.

Λειτουργούσαν, επίσης, ηλεκτροτεχνικό εργαστήριο και εργαστήριο πλαστικής. Η Σχολή, στην πορεία του χρόνου ονομάστηκε «Τριάντειος Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή» και λειτουργούσε ως ιδιωτικό εσπερινό επαγγελματικό λύκειο. Από τα θρανία της έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές, που αργότερα διέπρεψαν στους κλάδους τους, καθώς πριν την εμφάνιση της ανώτερης και ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης στην χώρα, η Τριάντειος ήταν μία από τις ελάχιστες τεχνικές σχολές στην Ελλάδα.

Πηγή:  patranews.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου