Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Φοιτητές έχτισαν το δημοτικό σχολείο του Chimundo. Γνωρίστε το.

Ένα από τα μαθήματα που διδάσκονται στο Bergen School of Architecture, στη Νορβηγία, έχει τίτλο «Όντας ένας αρχιτέκτονας σε έναν ξένο πολιτισμό» και προσεγγίζει την αρχιτεκτονική από κοινωνική και τοπική πλευρά. Ο φοιτητής διερευνά και αναλύει τις συνθήκες και τους νόμους ενός τόπου και ο ρόλος του αρχιτέκτονα γίνεται θέμα συζήτησης. Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος 19 φοιτητές του 2009 διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Μοζαμβίκη με αρχικό σκοπό την παρατήρηση.



Στο διάστημα όμως της παραμονής τους επισκέφθηκαν το κέντρο ημερήσιας φροντίδας Sister Catarina στο Chimundoόπου οι υπεύθυνοι τους εξέφρασαν την ανάγκη για την κατασκευή ενός σχολείου για τα παιδιά της περιοχής Chimundo. Οι 19 φοιτητές πήραν αμέσως την απόφαση να χτίσουν οι ίδιοι το σχολείο μέσα στο οικόπεδο του κέντρου με υλικά που υπήρχαν στην περιοχή: σακιά άμμου, μπουκάλια και καλάμια. Τους είχαν απομείνει για το έργο τους αυτό μόλις 12 ημέρες.


Οι νεαροί εργάστηκαν με κέφι και το κτίριο ολοκληρώθηκε μέσα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα. Αποτελείται από ένα κλειστό χώρο για τους υπολογιστές και από ένα πιο ευέλικτο χώρο με πόρτες από καλάμια για μαθήματα Αγγλικών. Οι δύο χώροι χωρίζονται από μια μεγάλη συρόμενη πόρτα. Η σκιασμένη πρόσοψη νότια διαθέτει ένα γυάλινο τοίχο για να αφήνει το φως να περνά και να κρατά τη σκόνη έξω. Τα γυάλινα μπουκάλια δίνουν στο σχολείο μια αισθητική ποιότητα  και είναι μια καλή εναλλακτική λύση στα ακριβά παράθυρα.


 


Η όλη κατασκευή έγινε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητός και να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και οι κάτοικοι της Chimundo για να κατασκευάσουν και δικές τους κατοικίες. Έτσι, το κτίριο είναι από μόνο του εκπαιδευτικό.



















Πηγή: dezeen.com, archdaily.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου