Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η μπάντα των παιδιών των Σπετσών

Εγώ, αγαπημένοι μου αναγνώστες, δε θα σας μιλήσω ούτε για δασκάλες με ξανθά μαλλιά, ούτε για γυμναστές καμαρωτούς που πήραν μέρος στην παρέλαση. Θα σας μιλήσω για την μπάντα των παιδιών των Σπετσών. 

Τα πρωτοσυνάντησα τα παιδιά αυτά τα ξημερώματα στις 5:00, όταν άκουσα τα ταμπούρλα και τις τρομπέτες τους  να περνούν έξω από το δωμάτιό μου. Ξύπνησα, άρπαξα την κάμερα και βγήκα έξω αλαφιασμένη,  για να ανακαλύψω έκπληκτη μέσα ακόμη στα σκοτάδια ότι ολόκληρη μπάντα από νεαρά παιδιά μαζί με φίλους που τα συνόδευαν, άλλοι με μηχανάκια και άλλοι με τα πόδια, περιδιάβαιναν την πόλη παίζοντας ένα χαρούμενο εμβατήριο και αναγγέλοντας τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου.

Η αναγγελία τους στους δρόμους της πόλης κράτησε περίπου έως τις 10:00 οπότε και μαζεύτηκαν στον Άγιο Νικόλαο όπου και πραγματοποιήθηκαν οι πανηγυρικοί της ημέρας. Από εκεί ξανάπιασαν το χαρούμενο εμβατήριό τους και συνόδευσαν την παρέλαση των μαθητών Π/θμιας και Δ/θμιας που διέσχισε την παραλιακή οδό της πόλης, έφτασε και ολοκληρώθηκε μπροστά στο Ποσειδώνιο.

Εκείνο που δεν είχα δει μέσα στα σκοτάδια του αχάραγου πρωινού και θαύμασα με το χρυσό φως του ελληνικού ήλιου ήταν το πάθος που είχαν τα παιδιά αυτά. Όχι μόνο έπαιζαν θαυμάσια με δύναμη και ρυθμό το εμβατήριο, αλλά έκαναν και κόλπα με τα χτυπητήρια των κρουστών!!!

Τι να σας πω. Ήταν θαυμάσια όλα τους! Ενθουσιάστηκα τόσο μαζί τους που όταν τελείωσε η παρέλαση πήγα και τα ρώτησα ποιος ήταν ο δάσκαλός τους να του δώσω τα συγχαρητήριά μου για το πόσο καλά τα έχει διδάξει και κυρίως για τον ενθουσιασμό που τους έχει εμπνεύσει!

Και εκεί τα παιδιά της μπάντας των Σπετσών που αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου μου έριξαν ΤΗΝ καμπανιά: Ναι, κάποτε οι Σπέτσες είχαν φιλαρμονική μα ο δάσκαλος δεν πληρωνόταν και έφυγε εδώ και χρόνια. Όχι, εδώ και χρόνια δεν έχουν μουσικό ούτε στο Γυμνάσιο, ούτε στο Λύκειο! ΜΑ ΠΩΣ;;;;;;; ρώτησα άναυδη. Εκεί τα παιδιά της μπάντας των Σπετσών μου έριξαν τη δεύτερη καμπανιά: Δυο τρεις βδομάδες πριν την 28η Οκτωβρίου μαζεύονται στην πλατεία μπροστά στο Ποσειδώνιο και κάνουν πρόβες μόνα τους. Κανένας δεν τους μαθαίνει, δεν ξέρουν ούτε μία νότα μουσικής. Τα παιδιά που είχαν μάθει το εμβατήριο όσο υπήρχε η φιλαρμονική δίδαξαν τα νεότερα. Και το αυτό συνεχίζεται από τότε: οι παλιοί διδάσκουν τους καινούριους. Μόνοι τους. Χωρίς δάσκαλο. Χωρίς στέγη. Εκεί στην πλατεία. Με κέφι και πάθος.

Εγώ τι να πω. Όσο υπάρχουν γονείς και κοινωνίες που μεταλαμπαδεύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας τολμώ πράγματι να πιστέψω ότι όσο και να ιδρώσουν κάποιοι "δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη!".

Θαυμάστε τους στο παρακάτω βίντεο.

 
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2006!
    ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΗΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ (ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΦΟΥΓΚΑΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ)ΑΠΟ ΤΟ 1996-2006 ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΗΣΗ ΤΗΣ! ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ! Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΠΕΤΣΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ.ΕΧΕΙ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ,ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ κλπ. ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΕΦΥΓΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΤΑΝ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ.ΕΦΥΓΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑ ΠΡΩΪ ΕΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ.ΕΠΙΣΕΙΣ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1996-2004 ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΣΕ 60 ΑΤΟΜΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΩΡΙΟ 30 ΑΤΟΜΑ. ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΟΡΥΒΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΤΑ-ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑ ΕΦΕΡΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1996-2006 ΤΗΝ ΦΙΛΑΜΡΟΝΙΚΗ. ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΛΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΗΧΟ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ(ΠΟΥ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΟΙ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ''ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΕΙ' ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΦΤΕΙ ΟΙ ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ ΑΞΙΑΣ 500€-700€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΑ ΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΩΝ 200€ ΤΟ ΕΝΑ) . ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ.ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΠΕΤΣΩΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΧΕΤΑ. ΕΥΧΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΕΛΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ-ΞΑΝΑΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή