Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ένα νηπιαγωγείο με την αυλή του στην ταράτσα


 Πρόκειται για το νηπιαγωγείο Fuji , που βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από το κέντρο του Τόκιο της Ιαπωνίας και είναι ίσως το χαμηλότερο σύγχρονο κτίριο. Το νηπιαγωγείο Fuji έχει ύψος μόλις 2,1 μέτρα, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι το πολυπληθέστερο νηπιαγωγείο της Ιαπωνίας με δύναμη περίπου 530 μαθητών!


 Το κτίριο το οποίο διαμορφώνεται σαν ένα γιγάντιο φωτοστέφανο , δεν έχει εσωτερικά τοιχώματα και εξωτερικούς τοίχους. Ο εσωτερικός χώρος διαμορφώνεται από ράφια και ο εξωτερικός από συρόμενα τζάμια μεγάλου μεγέθους. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στα παιδιά να κυκλοφορούν άνετα στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση στις εσωτερικές και εξωτερικές παιδικές χαρές . Ακόμη και η οροφή είναι εύκολα προσβάσιμη και είναι γεμάτη φεγγίτες. 





Υπάρχουν αρκετές σκάλες που οδηγούν στην αυλή της ταράτσας η οποία είναι απολύτως ασφαλής και κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε τα σώματα των παιδιών να φαίνονται ολόκληρα από κάποιον που τα παρατηρεί από κάτω. Επίσης υπάρχουν τσουλήθρες που οδήγουν από την ταράτσα στην κεντρική ισόγεια αυλή για γρηγορότερη κάθοδο!
Αξίζει να τονιστεί ότι  σε αυτό το κτίριο δεν υπάρχουν κρυφά σημεία . Όπου κι αν βρίσκεται κανείς, μπορεί να βλέπει το σύνολο των αυλών!


Το κτίριο κρατά ανοικτές τις εξωτερικές πόρτες του  για τα δύο τρίτα των εποχών. Είναι κατασκευασμένο βασικά για να έχει ανοιχτά πόρτες και παράθυρα και γι' αυτό και δεν υπάρχει διαχωρισμός επιπέδων ανάμεσα στο έξω και στο μέσα. Σκοπός του είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το περιβάλλον.





Δείτε το πολύ ωραίο βίντεο των αρχιτεκτόνων του σχολείου που εξηγεί πώς χτίστηκε το κτίριο, πώς ενσωματώθηκαν στην κατασκευή του τα τέσσερα δέντρα που προϋπήρχαν και γιατί είναι φιλικό προς το περιβάλλον. 

 
Πηγή φωτό: http://www.architonic.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου