Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

O Ορφέας και η Νεφέλη στη χώρα των κλασμάτων


«O Ορφέας και η Νεφέλη στη χώρα των κλασμάτων» είναι ένα ευφάνταστο, ευχάριστο και διδακτικό μαθηματικό παραμύθι το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στη μάθηση των κλασμάτων. Το έγραψε η Ιωάννα Καϊάφα, που είναι φιλόλογος και δασκάλα, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στη διδακτική των μαθηματικών. Είναι ένα έργο που αποτελεί καρπό επιστημονικής έρευνας του εργαστηρίου των Μαθηματικών της Φύσης και της Ζωής και δοκιμάστηκε σε πολλούς δασκάλους, μαθητές, γονείς και διδάχτηκε, επίσης, πειραματικά μέσα στην τάξη.

Θεωρώ ότι το έργο αυτό είναι καινοτόμο, γιατί χρησιμοποιεί το παραμύθι, για να διδαχτεί ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο που είναι τα κλάσματα, σε σημεία που έχουν αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα ότι είναι δύσκολα για τα παιδιά. Η διαπραγμάτευση και διδασκαλία των κλασμάτων, όπως είναι οι διάφοροι τρόποι λύσης, η έκφραση του τρόπου σκέψης από το παιδί, οι νοεροί υπολογισμοί με κλάσματα και οι διαφορές των φυσικών αριθμών από τα κλάσματα, γίνονται μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης διδασκαλίας των μαθηματικών που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα. 

Τα κλάσματα αποτελούν ένα χώρο των μαθηματικών όπου τα παιδιά συναντούν πολλές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές, τις περισσότερες φορές, οφείλονται στο νέο τρόπο σκέψης που απαιτούν, ο οποίος σε αρκετά σημεία έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο σκέψης που έχουν μάθει ήδη από τους φυσικούς αριθμούς.

Το παρόν έργο αποτελεί ένα σύγχρονο διδακτικό εργαλείο που ελπίζω και εύχομαι να χρησιμοποιηθεί, για να βοηθήσει πολλά παιδιά στην κατανόηση των κλασμάτων.

Χαράλαμπος Λεμονίδης
Καθηγητής Διδακτικής Μαθηματικών

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου