Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Εισφορά Αλληλεγγύης και αιτήσεις, παραμονή Πρωτοχρονιάς !


Επειδή όπως είδα σήμερα το βράδυ δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εισφορά Αλληλεγγύης και αν αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική και αν όντως μπορούμε να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων μας ανεβάζω το δελτίο τύπου της ΟΛΤΕΕ ( ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ), η οποία από ότι φαίνεται έψαξε λιγάκι παραπάνω το θέμα και μάλλον έλυσε την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με την αίτηση που αναρτήθηκε στη Διεύθυνση της Καβάλας. Σας παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ:



Σήμερα το μεσημέρι, κυκλοφόρησε μεταξύ των εκπαιδευτικών η πληροφορία ότι:
α) κάποιοι «δικαστικοί» κέρδισαν δήθεν «κάποιο δικαστήριο» σχετικά με τη «αντισυνταγματικότητα» επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, και 

β) ότι στις 31/12 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης προς τις Δ.Ο.Υ. για την επιστροφή της εισφοράς που παρακρατήθηκε «παράνομα και αντισυνταγματικά» από τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
Μάλιστα, στο site της Δ/νσης Β΄βάθμιας Εκπ/σης Καβάλας, αναρτήθηκε και ο τύπος της αιτήσεως που θα έπρεπε να υποβληθεί από τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά (βλ. συνημμένο στην καταχώρηση της 30-12-2013):

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε, ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τα εξής:
1)      Με το Ν. 3986/2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (Ε.Ε.Α.), ως εξής:
1α) Ε.Ε.Α. του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011. Η Εισφορά επιβλήθηκε στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 (που δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 – 2015). Η Εισφορά αυτή διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα του φυσικού προσώπου, πραγματικό ή τεκμαρτό, ως εξής:
Μέχρι 12.000 €, ΔΕΝ επιβάλλεται εισφορά.
Από 12.001 € έως 20.000 €, επιβάλλεται εισφορά σε ποσοστό 1% επί ολόκληρου του ποσού (εισοδήματος).
Από 20.001 € και πάνω, το ποσοστό αυξάνεται, αλλά προφανώς δεν αφορά στις τάξεις των εκπαιδευτικών !!
Το καθαρό ετήσιο εισόδημα προκύπτει από το μικτό (ακαθάριστο) ετήσιο εισόδημα, μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών (και μόνο αυτών).
Στις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις των εργαζομένων, η εισφορά αυτή παρακρατείται «έναντι», ενώ η εκκαθάρισή της γίνεται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, οπότε διαμορφώνεται το τελικό ετήσιο καθαρό εισόδημα και γίνεται έλεγχος ορίων και συνακόλουθα, των ποσοστών που επιβάλλονται στην κάθε περίπτωση.
1β) Ε.Ε.Α. για την καταπολέμηση της ανεργίας του άρθρου 38, παρ.2α, του Ν. 3986/2011), η οποία επιβλήθηκε στους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., κλπ. και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του εργαζόμενου. Η παρακράτηση αυτή γίνεται στις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις.
2)      Μετά από επικοινωνία μας με τη συγκεκριμένη Δ.Δ.Ε. που ανάρτησε το υπόδειγμα της «αίτησης», μας δόθηκε η διευκρίνιση ότι εντοπίστηκαν λάθη στις παρακρατήσεις της Ε.Ε.Α. και ότι είχαν γίνει διπλοχρεώσεις από την Εφορία. Δηλαδή, κατά την εκκαθάριση, δεν είχαν αφαιρεθεί τα ποσά που είχαν ήδη παρακρατηθεί από τους εργαζομένους μέσω της μισθοδοσίας τους.
3)      ΕΑΝ έχουν γίνει τέτοια λάθη και διπλοχρεώσεις, ΤΟΤΕ πράγματι, η καταληκτική ημερομηνία – για τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2011 – είναι η 31-12-2013 (μετά παρέρχεται τριετία και παραγράφονται οι απαιτήσεις ενάντια στο Δημόσιο).
4)      Οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας των Δ.Δ.Ε. δεν είναι αρμόδιοι, ούτε μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων των εργαζομένων. Έτσι, κάθε εργαζόμενος πρέπει να κάνει τους δικούς του ελέγχους …

Και επειδή οι μέρες είναι γιορτινές, η αυριανή ημέρα είναι ημιαργία, οι Εφορίες εξυπηρετούν το κοινό από τις 8 έως τις 12, και υπάρχει τεράστιος συνωστισμός πολιτών λόγω πολλών καταληκτικών προθεσμιών για τις 31/12, προτείνουμε στους συναδέλφους:
α) Να ηρεμήσουν !! Κατά πάσα πιθανότητα δεν υφίσταται γενικευμένο πρόβλημα ! Είναι παντελώς απίθανο να συμβαίνει αυτό σε 150.000 εκπαιδευτικούς εδώ και δυο χρόνια και να το ανακάλυψε κάποιος παραμονή Πρωτοχρονιάς !!
β) Να ελέγξουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας τους, και
γ) αν δεν μπορούν ή δεν καταλαβαίνουν τα πολύπλοκα λογιστικά, να στείλουν αύριο, 31/12, με συστημένη επιστολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μια αίτηση, όπως η συνημμένη:

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.


Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
ηλεκτρον. σελ.: http://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
πληροφορίες: Σεραφείμ Κερασιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6936-449284


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου