Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πάμε μια βόλτα στο Γιακούτσκ;;;


 Αν δεν ξέρετε πού είναι το Γιακούτσκ, αγαπημένοι μου αναγνώστες, σας πληροφορώ, όπως έμαθα άλλωστε κι εγώ σήμερα, ότι βρίσκεται στη Σιβηρία και είναι πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά, η οποία συνήθως αναφέρεται ως Γιακουτία. Και πριν διαβάσετε παρακάτω σας πληροφορώ ότι η πόλη αυτή, που τονίζω πάλι βρίσκεται στη Σιβηρία, δεν είναι καμιά μικρή, έχει πάνω από 210.000 κατοίκους, η επαρχία της δε ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και πως όχι άλλωστε αφού στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν αποθέματα διαμαντιών και χρυσού. Όμως εμένα το Γιακούτσκ για άλλο λόγο με εντυπωσίασε. Μα για το ότι πρόκειται για την πιο κρύα πόλη του κόσμου! Μπρρρρρρ!!!!!!


 Οι ελάχιστοι δυτικοί που τόλμησαν να επισκεφτούν το Γιακούτσκ το χειμώνα δεν μπόρεσαν να αντέξουν παραπάνω από 10 λεπτά στους παγωμένους δρόμους της πόλης και γρήγορα επέστρεψαν στα ζεστά δωμάτια των ξενοδοχείων τους. Τα ισοθερμικά ρούχα και ο υπόλοιπος χειμερινός εξοπλισμός που είχαν φέρει μαζί τους αποδείχθηκαν ανεπαρκή στους 50 βαθμούς υπό το μηδέν. Σε αυτό τον τόπο δεν χωρούν τελικά φιλοζωικά αισθήματα, γιατί όποιος δεν φοράει γούνα πεθαίνει από το κρύο.


 


 Στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν το κρύο παγώνει τα υγρά της ρινικής κοιλότητας και από την εισπνοή του ψυχρού αέρα προκαλείται συνεχής βήχας. Στους 35-40 βαθμούς τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα , γιατί το κρύο διαπερνά τα ρούχα και προκαλεί αιχμηρούς πόνους σε ολόκληρο το σώμα, ενώ τα ακάλυπτα μέρος του προσώπου αρχίζουν και κοκκινίζουν. Στους πλην 45-55 βαθμούς παγώνει το αίμα στις φλέβες και μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να προκληθούν επικίνδυνα κρυοπαγήματα.


 Οι 200.000 κάτοικοι του Γιακούτσκ ζούνε σχεδόν φυσιολογικά, όσο το θερμόμετρο δείχνει πάνω από -50 βαθμούς Κελσίου. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά μέχρι τους -54 βαθμούς και οι παιδικοί σταθμοί μέχρι τους -49 βαθμούς,  ενώ τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, γιατί είναι αδύνατο να πάρουν το πρωί μπρος και στην ύπαιθρο κινούνται πολλά μαζί, ώστε σε περίπτωση βλάβης να υπάρχει αλληλοβοήθεια.

Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στα πλούσια αποθέματα χρυσού και διαμαντιών που υπάρχουν στην περιοχή. Το εκπληκτικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παρά το τσουχτερό κρύο που διαρκεί όλο το χειμώνα. Χαρακτηριστικό είναι οι ντόπιοι πωλητές στη λαική αγορά δεν φοράνε καν γάντια στους -50 βαθμούς.



Το κόστος ζωής στην παγωμένη πόλη είναι υψηλό. Για την ανέγερση ενός κτιρίου προηγούνται ειδικές μελέτες και τοποθετούνται θεμέλια μέχρι και σε 20 μέτρα βάθος στο έδαφος και αυτό γιατί αποτελείται από άμμο και πάγο, που διαλύεται από την θέρμανση των κτιρίων.

Στην σύντομη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούνιο και Ιούλιο) το θερμόμετρο ανεβαίνει μέχρι και τους 32 βαθμούς Κελσίου και αυτό ενοχλεί τους κατοίκους του Γιακούτσκ περισσότερο από το δριμύ ψύχος του χειμωνα, γιατί κανένα κτίριο δεν διαθέτει κλιματισμό.
 
Τώρα βέβαια δε θέλω να διαβάσουν διάφοροι αυτό το άρθρο και να τους μπουν περιέργες ιδέες, έτσι; Ότι δηλαδή κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ κτλ. κτλ. και τι τα θέλουμε τα τζάκια, τα ρεύματα κτλ. κτλ. κτλ. 

Πηγές:  http://el.wikipedia.org, http://www.agelioforos.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου