Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αρχίζει η μάχη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Νέος πόλεμος αρχίζει στην Εκπαίδευση μετά τη μάχη για τις διαθεσιμότητες, καθώς σε λίγο καιρό ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια.
Εν αναμονή της έναρξης των διαδικασιών που προβλέπει ο νέος θεσμός, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί σε πολλές περιοχές δεν έχουν απλά ταμπουρωθεί, αλλά ξεκίνησαν ήδη επιθετικές ενέργειες, μπλοκάροντας τόσο τα επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται αυτόν τον καιρό για την αξιολόγηση όσο και την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία, με συλλόγους εκπαιδευτικών να αρνούνται εγγράφως να συγκροτήσουν ομάδες αυτοαξιολόγησης. Μάλιστα οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών έχουν λάβει τόσο σκληρό χαρακτήρα ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν έρθει ακόμη και στα χέρια μέσα σε σχολεία με σχολικούς συμβούλους και επιθεωρητές που δεν αποκηρύσσουν τη διαδικασία!
Επιπλέον, ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία απειλούν με... διαγραφές όποιο στέλεχος της Εκπαίδευσης αποδεχθεί την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων να εκδώσει πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωση τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να λένε όχι σε οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης και σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση της κατάστασης με απειλές διαγραφών δεν δίνει λύσεις.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η αξιολόγηση όχι μόνο δεν θα αναβληθεί, αντιθέτως θα επισπευσθεί - αρχής γενομένης τον Μάιο, που θα ξεκινήσουν αξιολογήσεις από πάνω, δηλαδή από τα στελέχη της Εκπαίδευσης, ώστε από Σεπτέμβριο να αρχίσουν αξιολογήσεις των διδασκόντων στα σχολεία - και χαρακτηρίζει μεμονωμένες ενέργειες τις αντιδράσεις. Για το «κύκνειο άσμα μιας συντεχνίας και όχι της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που επιζητούν την αξιολόγηση» μίλησε ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί υποχρεωτική και η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.

Τι φοβούνται όμως οι εκπαιδευτικοί και αντιδρούν τόσο έντονα; Παρότι στον νόμο προβλέπεται ότι όποιος εκπαιδευτικός χαρακτηριστεί ελλιπής στην αξιολόγηση δεν θα απολύεται αλλά θα εγγράφεται σε πίνακα μη προακτέων (άρα θα καθηλώνεται βαθμολογικά και μισθολογικά) οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι στην πράξη θα γίνουν απολύσεις. Αυτό επειδή ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι υπάλληλος που εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό παραπέμπεται υποχρεωτικώς προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει. Η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, πάλι, θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε κατάταξη των σχολείων και σε διαχωρισμό τους σε καλά και κακά, με αποτέλεσμα ορισμένα να κλείσουν και οι εκπαιδευτικοί τους να απομακρυνθούν. 
 
Πηγή: http://www.tanea.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου