Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ένας εξωγήινος στο σώμα μας

Τι είναι αυτό; Μπορεί να σας φαίνεται αηδιαστικό, μπορεί να σας φαίνεται σαν εξωγήινο πλάσμα, όμως βρίσκεται μέσα στο σώμα μας και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να δούμε, να ακούσουμε, να γευτούμε, να μυρίσουμε, να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε, να κινηθούμε, να γελάσουμε, να ερωτευτούμε, να γράψουμε, να διαβάσουμε, να θυμηθούμε, να κάνουμε οτιδήποτε. Κυρίες και κύριοι, να πώς είναι το κεντρικό νευρικό μας σύστημα!




Το νευρικό σύστημα αποτελεί το σύστημα που ρυθμίζει και ελέγχει την λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς επίσης και την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία. Αποτελεί επίσης την έδρα των ψυχικών λειτουργιών και επιπλέον μέσω των αισθητήριων οργάνων (μάτι, αυτί, δέρμα, γλώσσα, μύτη) συμβάλλει στην αντίληψη του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Αποτελείται κυρίως από εξειδικευμένα κύτταρα, τους νευρώνες, των οποίων η λειτουργία είναι να υποδέχονται αισθητικά ερεθίσματα και να τα μεταφέρουν στα εκτελεστικά όργανα, δηλαδή τους μυς και τους αδένες.

Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα διαιρείται σε δύο μεγάλα τμήματα, το καθένα από τα οποία διαιρείται σε επιμέρους τμήματα: στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και στο Περιφερικό Νευρικό Σύστημα

Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, οι οποίοι προστατεύονται από το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη αντίστοιχα και αποτελούν τα κύρια κέντρα όπου γίνεται η διαπλοκή, η συσχέτιση και η ολοκλήρωση των νευρικών πληροφοριών.

Φωτό: http://dinosaursarefun.blogspot.gr
Πληροφορίες: http://el.wikipedia.org
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου