Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Επαναπατρίστηκαν δύο σπάνια αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού



Δύο μοναδικά έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και υλικής αξίας του προ-ομηρικού κυκλαδικού πολιτισμού που βρίσκονταν στην κατοχή του Badisches Landesmuseum (Κρατικού Μουσείου Μπάντεν) επέστρεψαν στη χώρα μας. Θαυμάστε τα!




Ο Υφυπουργός του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Jürgen Walter (Γιούργκεν Βάλτερ) επέστρεψε σήμερα Παρασκευή 6 Ιουνίου στην Ελλάδα παρουσία του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν κ. Harald Siebenmorgen (Χάραλντ Ζίμπενμοργκεν) ένα εξαιρετικά σπάνιο ειδώλιο από μάρμαρο ύψους περίπου 89 εκατοστών, καθώς και για ένα μοναδικό όσον αφορά την ποιότητα και την τεχνοτροπία τηγανόσχημο σκεύος από σχιστόλιθο (βλ. φωτογραφίες στο παράρτημα) και τα δύο από την εποχή του προομηρικού πολιτισμού.

Τα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού συμβολίζουν τη στιγμή της γέννησης της Ευρώπης. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που δημιούργησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος έναν λαμπρό πολιτισμό με διαφορετικά επαγγέλματα, πλοία ικανά να πλεύσουν στην ανοιχτή θάλασσα και ένα για τα δεδομένα της εποχής διεθνές εμπόριο με μεγάλο όγκο συναλλαγών και ευρεία ανταλλαγή προϊόντων.




Τα δύο αντικείμενα είναι εξαιρετικής ποιότητας και ομορφιάς. Κατέληξαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ΄70 και βρίσκονταν έκτοτε στην κατοχή του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν στην Καρλσρούη.

Τα δύο αρχαία αντικείμενα τέχνης παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα παρουσία του γερμανού Πρέσβη Δρα Peter Schoof (Πέτερ Σόοφ) και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Πηγή: http://www.news.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου