Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Καινούριο φωτοβολταϊκό σύστημα της IBM θα μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια όλον το πλανήτη!

Φανταστείτε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια επικεντρωμένη κατά 2.000 φορές,  παράγοντας ρεύμα και παρέχοντας γλυκό νερό και κλιματισμό σε απομακρυσμένες περιοχές. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ενέργεια αυτή θα είναι εντελώς ανανεώσιμη. Το σύστημα θα είναι σε θέση να παρέχει ενεργειακό εφοδιασμό σε όλη τη Γη και  θα καταλαμβάνει μόνο το 2% της έκτασης της ερήμου Σαχάρα. Φαντασίες; Δε θα το έλεγα….



Η IBM ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει ένα High Concentration PhotoVoltaic Thermal (HCPVT) σύστημα που θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά και ακόμα παραπάνω.

Οι δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας ήταν γνωστές από καιρό. Ήδη από το 2009 υπήρχε μελέτη που προέβλεπε ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του κόσμου απαιτώντας ελάχιστο χώρο.

Μέχρι τώρα τα συστήματα, τα οποία προωθούν τις ακτίνες του ήλιου σε κύτταρα συλλογής ενέργειας, δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικά ώστε να εκπληρώσουν τη δυνατότητα αυτή. Και αυτό γιατί η απαραίτητη θερμότητα καταστρέφει  τα φωτοβολταϊκά .

Η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει ένα «σύστημα μικρο-καναλιών ψύξης", η ίδια που χρησιμοποιήθηκε για τους υπερυπολογιστές της IBM για να τους κρατήσει αρκετά δροσερούς για να λειτουργούν.


Το σύστημα HCPV αποτελείται από μία, μεγάλη παραβολική κεραία με καθρέφτες και υψηλής απόδοσης ηλιακά κύτταρα με μικροκανάλια ψύξης. Τα μικροκανάλια ψύξης με τα ηλιακά κύτταρα θα μπορούν να μετατρέψουν πάνω από το 30% του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, και ένα επιπλέον 50% σε θερμότητα.

Θα  είναι επίσης σε θέση να αφαλατώνει το νερό που προσλαμβάνει και να παρέχει 30-40 λίτρα πόσιμου νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα, ενώ συγχρόνως θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από το ήμισυ της ποσότητας του νερού που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος ημερησίως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και  μια μεγάλη εγκατάσταση θα μπορούσε να παρέχει αρκετό νερό για μια μικρή πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύστημα HCPVT θα μπορεί επίσης να παρέχει κλιματισμό μέσω ενός θερμικού ψύκτη προσρόφησης. Ένας ψύκτης προσρόφησης είναι μια συσκευή που μετατρέπει τη θερμότητα σε ψύξη μέσω ενός θερμικού κύκλου. Και σημειωτέον η λειτουργία του συστήματος δεν έχει καμία επίπτωση στο στρώμα του όζοντος .

Στο έργο συνεργάζονται επιστήμονες από την IBM Research,  Airlight Energy(Biasca, Ελβετία), και το Interstate University of Technology (Ελβετία). Η Ελβετική Επιτροπή για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, CTI, χρηματοδοτεί το έργο για τρία χρόνια με 1.800.000 ευρώ.

Ένα πρωτότυπο HCPVT δοκιμάζεται σήμερα στην Ελβετία.

Πηγές: http://themindunleashed.org/,  http://www.huffingtonpost.co.uk/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου