Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη παράσταση της "Βασίλισσας του Χιονιού" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Την πρώτη της παράσταση έδωσε σήμερα " Η βασίλισσα του Χιονιού" στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ με ελεύθερη είσοδο για τους εκπαιδευτικούς της Πάτρας. Πρόκειται για μια όπερα για παιδιά ανεβασμένη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε πρωτότυπη  μουσική και σκηνοθεσία του κ. Θοδωρή Αμπαζή.

Και όταν λέμε όπερα, αυτό ακριβώς εννοούμε. Οι διάλογοι των ηθοποιών αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού και όλη η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Το λιμπρέτο είναι σοβαρό (το έργο δεν είναι κωμωδία) και η μουσική είναι συνεχής και επιβλητική και ζωντανεύει με το δικό της τρόπο τα δρώμενα. Οι ηθοποιοί βέβαια έχουν τα ανάλογα ταλέντα (βαρύτονοι, υψίφωνοι) και η σκηνή πλημμυρίζει από ωραίες μελωδίες. Η σκηνοθεσία καταπληκτική, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το ΔΗΠΕΘΕ. Χορταίνουν τα μάτια σου και τα αυτιά σου στην κυριολεξία. Πρόκειται πράγματι για μια πολύ φροντισμένη παράσταση, που είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει τους οπαδούς του είδους και όχι μόνο.

Είμαι σίγουρη επίσης ότι θα αρέσει στα παιδιά των μικρών και μεσαίων τάξεων πάρα πολύ. Δεν ξέρω όμως πόσο θα αγγίξει τα παιδιά των μεγάλων τάξεων και ιδιαίτερα τα αγόρια. Πιστεύω όμως ότι αν κάποιος θέλει να φέρει τους μαθητές αυτής της ηλικίας σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος δεν θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία στην πόλη μας από αυτήν την άρτια και «γεμάτη» παράσταση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Η ιστορία βασίζεται στο αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το λιμπρέτο υπογράφει η Σοφιάνα
Θεοφάνους.
O Κάη και η Γκρέτα είναι δύο φίλοι που αγαπούν ο ένας τον άλλο πολύ. Ο καθένας έχει φυτέψει σε μια γλάστρα ένα τριαντάφυλλο και καθώς η φιλία τους μεγαλώνει , τα τριαντάφυλλα μεγαλώνουν κι αυτά… και μπλέκουν το ένα στο άλλο. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ η γιαγιά της Γκρέτα τους λέει την ιστορία ενός μάγου, του οποίου ο μαγικός καθρέφτης έσπασε σε χιλιάδες κομμάτια . Όταν ένα κομμάτι μπαίνει στο μάτι του Κάη η βασίλισσα του χιονιού εμφανίζεται και τον παίρνει μαζί της . Η Γκρέτα αναζητά τον Κάη μόνη της κι όλη η φύση γίνεται βοηθός της στο μαγικό ταξίδι προς το κάστρο της βασίλισσας…

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Λιμπρέτο: Σοφιάννα Θεοφάνους
Χορογραφία:Όλγα Σπυράκη
Σκηνικό-Κοστούμια:Kenny Maclellan
Φωτισμοί:Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση, Σόνια Ράπτη
Βοηθός σκηνογράφου:Κωνσταντίνα Περλέγκα

Μουσικοί:
Πιάνο-Μουσική Διδασκαλία:Μαριλένα Σουρή
Βιολί: Νίκος Μαυρίδης
Βιόλα:Φώτης Παπαντωνίου
Κόντρα Μπάσο:Vilen Karapetyan
Κρουστά:Maxim Mankovskiy

Παίζουν:

Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Σπύρος Παπαδάτος, Ειρήνη Τζανετουλάκου

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου