Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ένα σχολείο αντικείμενο διδασκαλίας για τους μαθητές του

Όταν επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του SandalMagna Community Academy αρχικά εντυπωσιάστηκα από την πρωτοπόρα φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή του. Ψάχνοντάς τη όμως λίγο περισσότερο, με εντυπωσίασαν κι άλλα πράγματα όπως π. χ. οι πληροφορίες που δίνει για το προσωπικό του σχολείου, τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει και πώς τις χρησιμοποιεί κλπ. Για ρίξτε του μια ματιά, αφού διαβάσετε τα παρακάτω τρελά, που εμείς ούτε στον ύπνο μας.....

Φωτό: http://www.marleyeternit.co.uk/Resources/Case-Studies/Sandal-Magna.aspx

Το SandalMagna Community Academy βρίσκεται στο Wakefield   της Αγγλίας. Είναι φιαγμένο σε βιομηχανικό σχέδιο σύμφωνα με το ύφος της περιοχής του και χρησιμοποιήθηκαν ξύλο και κόκκινα τούβλα για την κατασκευή του. Φιλοξενεί 210 μαθητές ηλικίας 5-11 ετών καθώς και έναν φρεφονηπιακό σταθμό με 52 μαθητές. Εκτός από τους χώρους που προορίζονται για τα παιδιά περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα για εκπαίδευση ενηλίκων και χρήση από τους γονείς και έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να φιλοξενήσει μέχρι και 300 μαθητές.

Το σχολείο είναι κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε η ίδια η κατασκευή του να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας και μελέτης από τους μαθητές. Ο τρόπος κατασκευής του δηλ. είχε προγραμματιστεί εξαρχής να αποτελέσει μέρος του προγράμματος σπουδών του σχολείου για την εκμάθηση της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της αντοχής.
 
Φωτό: http://www.dezeen.com/2011/07/22/sandal-magna-community-primary-school-by-sarah-wigglesworth-architects/
Σημειώστε λοιπόν τι διαθέτει η πρωτοποριακή κατασκευή του σχολείου αυτού:

Συλλογή ομβρίων υδάτων
Το νερό της βροχής που πέφτουν πάνω στην σχολική στέγη ρέει μέσα από τις υδρορροές και αποθηκεύεται μέσα σε μια υπόγεια δεξαμενή. Το νερό κατόπιν περνά μέσα από φίλτρα και καθαρίζεται από ανεπιθύμητα σωματίδια. Στη συνέχεια διοχετεύεται στις τουαλέτες του σχολείου και στις βρύσες της αυλής για να ποτίζονται τα φυτά και οι κήποι του σχολείου δωρεάν.
 
Φωτό: http://www.dezeen.com/2011/07/22/sandal-magna-community-primary-school-by-sarah-wigglesworth-architects/
Γεωθερμική θέρμανση
Κάτω από την επιφάνεια, το έδαφος παραμένει σε μια σταθερή θερμοκρασία 11-12 βαθμών Κελσίου, ακόμα και το χειμώνα. Νερό αντλείται και περνά από σωληνώσεις θαμμένες κάτω από την επιφάνεια, όπου απορροφούν θερμότητα από τη γη με αποτέλεσμα το νερό αυτό να ζεσταίνεται. Το ζεστό νερό στη συνέχεια αποθηκεύεται και στη συνέχεια χρησιμποιείται για διάφορες δουλειές στο σχολείο ή στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης για να κρατήσει ζεστό το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σχολείο και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα.

Φωτοβολταϊκά
100 τ.μ. φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ είναι εγκατεστημένα στην οροφή του σχολείου και παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτούν το σύστημα της γεωθερμικής θέρμανσης, αλλά και τις ανάγκες φωτισμού του σχολείου.
 
Φωτό: http://www.dezeen.com/2011/07/22/sandal-magna-community-primary-school-by-sarah-wigglesworth-architects/
Τοιχοποιία 
Το σχολείο είναι κατασκευασμένο από κόκκινα τούβλα που παρέχουν θερμική προστασία  σε όλες τις τάξεις και στον κήπο έχουν χρησιμοποιηθεί –ανακυκλωθεί τα τούβλα του προηγούμενου σχολείου που γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε αυτό.

Πράσινη Στέγη
Το συγκεκριμένο σχολείο διαθέτει και πράσινη στέγη με ειδικά φυτά που "Sedum" αναπτυσσόμενα μέσα σε ένα λεπτό στρώμα χώματος. Τα φυτά βοηθούν το σχολείο να διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι απορροφώντας την ακτινοβολία του ήλιου. Και φυσικά το βοηθά να κρατηθεί  ζεστό το χειμώνα παρέχοντάς του μόνωση, αφού μειώνει το ποσό της θερμότητας που χάνει μέσα από την οροφή. Τα φυτά επίσης απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Φωτό: http://www.marleyeternit.co.uk/Resources/Case-Studies/Sandal-Magna.aspx

Και φυσικά όλα αυτά γίνονται αντικείμενο διδασκαλίας των δασκάλων και αντικείμενο μελέτης των μαθητών του. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου