Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Το κινητό σχολείο των παιδιών του δρόμου

Το Mobile School είναι ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο εκπαίδευσης, εμψύχωσης και ενδυνάμωσης παιδιών, τα οποία ζουν ή / και εργάζονται στο δρόμο, μέσα από το παιχνίδι, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Γνωρίστε το...


Βασίζεται στην ιδέα της προσέγγισης παιδιών στο χώρο που ζουν και (παράνομα) εργάζονται, πέρα από την προσδοκία της υποδοχής τους στο χώρο δουλειάς των υποστηρικτικών δομών. Με απλά λόγια, πολλά από τα παιδιά αυτά δύσκολα φτάνουν στα γραφεία μας για να λάβουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ή εκπαίδευση, οπότε είναι σημαντικό, στην προσπάθειά μας να δουλέψουμε μαζί τους, να κάνουμε εμείς αυτό το βήμα προς το μέρος τους. Η λογική αυτή του Mobile School είναι σε συντονισμό με τον τρόπο δουλειάς της ΑΡΣΙΣ με παιδιά στο δρόμο τα τελευταία 15 χρόνια.

Στην πράξη, το Mobile School αφορά στη μεταφορά ενός «σχολείου», μίας ξύλινης κατασκευής με ρόδες, στις περιοχές εφαρμογής (στην πλατεία Βικτωρίας, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον Κολωνό και στο Θησείο). Εκεί, το σχολείο αναπτύσσεται και μια σειρά από εκπαιδευτικά panels είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα στα παιδιά. Μια ομάδα εθελοντών/τριών της ΑΡΣΙΣ, υπό το συντονισμό ενός επαγγελματία συναδέλφου, βγαίνουν στην πόλη τέσσερις φορές την εβδομάδα και δουλεύουν με ομάδες παιδιών.Μετά από 6 χρόνια εφαρμογής στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με την PRAKSIS), το Mobile School λειτουργεί στην Αθήνα από την ΑΡΣΙΣ από το Φεβρουάριο του 2015. Στελέχη και εθελοντές της ΑΡΣΙΣ έλαβαν μια 20 ήμερη εκπαίδευση πάνω στις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου και ξεκίνησαν την εφαρμογή στις τέσσερις προεπιλεγμένες περιοχές, όπου οι ανάγκες εκτιμώνται ως αυξημένες.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου