Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

19ο δημοτικό σχολείο Πατρών: Πατρέων Έγερσις - πρόσκληση



Μέσα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας αλλά και στις γνώσεις των Πατρινών, τα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821 που έλαβαν χώρα στην πόλη μας παραμένουν άγνωστα ή συγκεχυμένα. Η τοπική ιστορία φιλοξενεί ωστόσο σελίδες μεγαλείου, ηρωισμού αλλά και προδοσίας, εμφύλιας διαμάχης, ανταγωνισμών, ξένων και Ελλήνων που καταδίκασαν την Πάτρα, αν και πρωτοπόρο στην εξέγερση να παραμείνει ουσιαστικά σκλαβωμένη μέχρι το 1828 και να ελευθερωθεί τελικά από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.

Υπό την έννοια αυτή η ιστορία των Παλαιών Πατρών κατά την εθνεγερσία απεικονίζει εν σμικρώ την ιστορία όλης της Ελλάδας. Για αυτό και η ενασχόληση των μαθητών μας της Στ΄ τάξεως του σχολείου μας με αυτή δεν είχε μόνο αυστηρά γνωστικό αλλά και έντονα παιδευτικό χαρακτήρα.

Το αποτέλεσμα της ενασχόλησης παρουσιάζουμε στο κοινό της πόλεως μέσα από μια πρωτότυπη, ειδικά γραμμένη για την περίσταση, θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Πατρέων έγερσις». Για να βρούμε την ευκαιρία να μάθουμε, να εντρυφήσουμε, να προβληματιστούμε.

Η παράσταση θα ανεβεί την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, Μιαούλη 58 πάνω από την Διακίδειο Σχολή λαού με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου