Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ένα βήμα πριν την εξαφάνιση




Στο άμεσο μέλλον, τα ελάφια και οι φώκιες στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό περιβάλλον τους. Αρκούδες, τσακάλια, δελφίνια και φυσητήρες κινδυνεύουν επίσης, εάν δεν ληφθούν μέτρα διαχείρισης των πληθυσμών τους. Η ελληνική πανίδα χτυπά συναγερμό. Αυτό διαπιστώνει το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων... Ζώων της Ελλάδας», η νέα πολυσέλιδη βίβλος για την κατάσταση του ελληνικού ζωικού βασιλείου. 
 
Στη δημοσιότητα από χθες, επικαιροποιημένη πλέον, δεκαεπτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοσή της, έρχεται να καταδείξει και επισήμως πως 171, από τα συνολικά 453 σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν, απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια και ακολουθούν ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Δύσκολη διαγράφεται η επιβίωση και για 297 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.λπ.), που επίσης μελετήθηκαν.
............
Το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» αναθεωρήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (συντονιστής Τάσος Λεγάκης), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του WWF Ελλάς. Είναι αποτέλεσμα των ομάδων εργασιών τις οποίες συγκρότησαν, επί δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 120 ζωολόγοι κι ερευνητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. 


Ρεπορτάζ : Πέτρος Στεφανής
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου