Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΕ ΚΟΜΙΚ


Ο Μικρός Πρίγκιπας σε κόμικς! Ήταν η πρόταση του Ινστιτούτου Εξυπερύ στον διεθνούς φήμης καρτουνίστα Τζοάν Σφαρ που δημιούργησε ένα κόμικ βασισμένο στα αυθεντικά κείμενα του έργου. 

Ο ήρωας του έργου προκαλεί τον πιλότο να ανακαλύψει ξανά τον κόσμο των ενηλίκων με τα μάτια ενός παιδιού. Ο Σφαρ από την πλευρά του προκαλεί εμάς να «ξαναδιαβάσουμε» το βιβλίο μέσα από τα σκίτσα του και καλεί τους νέους αναγνώστες να γνωρίσουν τον Μικρό Πρίγκιπα της εποχής τους. Ο χρωματισμός σχεδίων είναι της Μπριγκίτε Φίντακλυ, η απόδοση στα ελληνικά της Μαρίας Παπαγιάννη. Ολόκληρη η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα (σε μετάφραση στα ελληνικά της Μελίνας Καρακώστα) με κινούμενες εικόνες (!) ήταν η ιδέα του Associes reunis που έφτιαξε μια έκδοση η οποία ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. 

Είναι ωραίο να ανοίγεις την πρώτη σελίδα και να πετάγεται ο Μικρός Πρίγκιπας με το πράσινο παλτό του. Λίγο πιο κάτω ο πλανήτης του περιστρέφεται, τα μπαομπάμπ κυριολεκτικά ξεφυτρώνουν μέσα από το βιβλίο, ο αναγνώστης μπορεί μόνος του να δύσει τον ήλιο (αγαπημένη ενασχόληση του μικρού Πρίγκιπα να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα) τραβώντας ένα βελάκι... Υπάρχουν πολλά ακόμη τέτοια μαγικά που διόλου δεν αποδυναμώνουν την ιστορία. Ίσα ίσα δίνουν μια νέα διάσταση σε ένα βιβλίο που για πολλά χρόνια ακόμη θα βρίσκεται στη λίστα με τα πιο διαβασμένα όλων των εποχών.

Για την σχετική παραγωγή του Πλανηταρίου, δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου