Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Απίστευτο ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο



Ένα ταξίδι θαυμαστό από τη Μόσχα ως την παγωμένη Σιβηρία μπορεί να κάνει ο καθένας μας με το θρυλικό τρένο, τον Υπερσιβηρικό. Σε μια διαδρομή μήκους 9.259 χιλιομέτρων ένας ολόκληρος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στο παράθυρο του «κουπέ»: τα ποτάμια της Σιβηρίας, τα πυκνά δάση, τα πανύψηλα βουνά, η λίμνη Βαϊκάλη- και φυσικά η ατελείωτη στέπα. Υπάρχουν όμως και οι «εικονικοί ταξιδιώτες». Σε αυτούς ακριβώς η διαδικτυακή πύλη Google Russia, σε συνεργασία με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους... προσφέρει πλέον ένα δωρεάν εισιτήριο πρώτης θέσης στον Υπερσιβηρικό από την... πολυθρόνα τους, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. 

Πληκτρολογήστε στο Διαδίκτυο:

για να απολαύσετε τη διαδρομή, 
η οποία διαρκεί περίπου έξι μερόνυχτα.

Οι Ρώσοι προσάρμοσαν μια κάμερα σε βαγόνι αμαξοστοιχίας του Υπερσιβηρικού και κατέγραψαν ό,τι βλέπει το μάτι του επιβάτη από το παράθυρο. Το virtual ταξίδι εξελίσσεται σε χρόνο πραγματικό, τα πλάνα ξετυλίγονται σε φυσική αλληλουχία.
 
Ο ταξιδιώτης της ραστώνης μάλιστα διαθέτει πρόσθετο πλεονέκτημα. Με ένα κλικ στο «ποντίκι» μπορεί να παρακολουθήσει σε χάρτη ή σε δορυφορική απεικόνιση τη διαδρομή και να εντοπίσει σε ποιο σημείο βρίσκεται το εικονικό τρένο ανά πάσα στιγμή. Επίσης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλές μπάντες ήχου, ώστε να ακούει είτε τον μονότονο θόρυβο των τροχών στις σιδηροτροχιές είτε ρωσική μουσική με ή χωρίς μπαλαλάικες.

Κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας ξεκινάει ένα επικό ταξίδι συνολικής διάρκειας 150 ωρών με αφετηρία τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας. Περνάει από τα προάστια και συνεχίζει χωρίς ανάσα στην ενδοχώρα, καλύπτοντας 12 ρωσικές επαρχίες και 87 πόλεις. 

Παράλληλα μπορεί να επισκεφθεί ψηφιακά δεκάδες πόλεις-σταθμούς, αφού με ένα κλικ του «ποντικιού» το πρόγραμμα προσφέρει τρίλεπτη ξενάγηση σε αξιοθέατα. «Είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποτολμήσει ολόκληρο το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό, αλλά πιστεύω ότι πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που το λαχταρούν. Τώρατο Διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα να πάρει κανείς μια εικόνα τού τι σημαίνει το ταξίδι αυτό, προσφέροντας κίνητρα όχι μόνο για εικονικά αλλά και για αληθινά ταξίδια στη Ρωσία» αναφέρει ο Κονσταντίν Κουζμίν, διευθυντής μάρκετινγκ της Google Russia.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 18.2.10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου