Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η πρώτη γυναίκα οδηγός βαρέων ερπυστριοφόρων



Η Ασπασία Μαχαίρα είναι 27 χρόνων. Φορά φόρμα εργαζόμενου σε ορυχεία, βαριά άρβυλα, δουλεύει στα λιγνιτωρυχεία Μεγαλόπολης και χειρίζεται γερανό 1.200 τόνων, ύψους 35 μέτρων και ισχύος 1.350 kwt.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα και η πρώτη γυναίκα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που χειρίζεται ένα τόσο μεγάλο μηχάνημα, μεταξύ 3.000 ανδρών που εργάζονται στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας. Η άλλη γυναίκα, που γνωρίζουμε να χειρίζεται αντίστοιχο μηχάνημα, είναι η Ουκρανή χειρίστρια του γερανού μεταφοράς των γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Ασπασία Μαχαίρα σπούδασε ηλεκτρολόγος στο Τεχνικό Εμπαγγελματικό Λύκειο, Πληροφορική στα ΙΕΚ και μιλάει αγγλικά. Όταν ο δημοσιογράφος την ρωτά τι την οδήγησε να γίνει χειρίστρια ενός τόσο δύσκολου και μεγάλου μηχανήματος απαντά:

«Με συνεπήρε η μαγεία και η μεγαλοπρέπεια που δημιουργεί το συγκεκριμένο μηχάνημα γερμανικής κατασκευής, η βάση του αποτελείται από 3 ζεύγη ερπυστριοφόρων (κάτω-δομής) που κάνουν ταυτόχρονα εσκαφή και διανομή του υλικού. Ο γερανός του είναι 1.200 τόνων και ύψους 35 μέτρων. Ο καδοτροχός του μπορεί να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στον χώρο εξόρυξης 5,5 έως 6 Ρίχτερ. Διαθέτει ταινιόδρομο, στον οποίο γίνεται το κάρβουνο (λιγνίτης) και καλωδιακό όχημα, τον αποθέτη. Δηλαδή κάνει αυτόματο χωρισμό λιγνίτη και χώματος και αποθέτει το χώμα και τα νεκρά στοιχεία. Στη Μεγαλόπολη υπάρχουν 8 εκσκαφείς. Ο δεύτερος λόγος είναι η αγάπη για τον τόπο μου. Θέλω να μείνω εδώ, που είναι οι ρίζες μου, στην επαρχία μου, και να προσφέρω».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου