Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ευκάλυπτος "ουράνιο τόξο"


Ο ευκάλυπτος "ουράνιο τόξο" ((Eucalyptus deglupta) ζει στο βόρειο ημισφαίριο (Ινδονησία, Παπούα, Νέα Γουϊνέα, Φιλιππίνες.  Έχει επίσης εισαχθεί ως εξωτικό ξύλο στη Νότια Αμερική, τη Μαλαισία, τη Σρι Λάνκα, την Κίνα και άλλες χώρες). Φτάνει το ύψος των 70 μ και λάμπει στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο φλοιός του μπορεί να πάρει κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί ακόμα και πορφυρό χρωματισμό.

Το ασυνήθιστο φαινόμενο προκαλείται από τα μπαλώματα του φλοιού που πέφτει με το πέρασμα του χρόνου. Τα διαφορετικά χρώματα είναι επομένως δείκτες της ηλικίας του φλοιού. Μόλις πέσει ο εξωτερικός φλοιός αποκαλύπτεται ο βεραμάν εσωτερικός φλοιός. Αυτός σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου και αλλάζει από μπλε σε πορφυρός και φθάνει έπειτα στους πορτοκαλιούς και καφέ τόνους.

Κάποιος θα σκεφτόταν βλέποντάς το ότι ένα δέντρο τόσο όμορφο και ασυνήθιστο θα πρέπει, αν όχι να λατρεύεται, τουλάχιστον να βρίσκεται σε δημόσια έκθεση στα πάρκα και τα δάση. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Οι ευκάλυπτοι αυτού του τύπου καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο κυρίως για τη δημιουργία ξυλοπολτού που είναι το πιο κοινό συστατικό για τη δημιουργία του λευκού χαρτιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου