Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το Οrient Express σας περιμένει να το επισκεφθείτε


Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην σταθμού της Στρατιωτικής Στάσης του ΟΣΕ, στην σιδηροδρομική περιοχή της Διαλογής, στα όρια των δήμων Ελευθερίου – Κορδελιού και Μενεμένης. 



Στο καταπληκτικό αυτό Μουσείο θα σας υποδεχτεί ο κύριος Ευθύμης Κοντόπουλος που έκανε τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου έργο ζωής. Ο ίδιος λέει γι' αυτό:
"Στο Μουσείο μας θα νιώσει κανείς ότι έχει σταματήσει το ρολόι της ιστορίας να χτυπά…


Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μερικές από αυτές της στιγμές συνυπάρχοντας, αγγίζοντας, ακούγοντας την ίδια την καρδιά της ιστορίας του Σιδηροδρόμου…

Η σπάνια συλλογή εκθεμάτων, αντικειμένων, αρχειακού υλικού, τηλεγράφων, στρατιωτικών στολών αξιωματικών - προσωπικού, διατρητικών μηχανημάτων, εισιτηρίων, εργαλείων, φανών και άλλων πολλών από «άλλες εποχές» βρίσκονται εδώ με πολύ κόπο και μεράκι διατηρημένα και φυλαγμένα καλά έχοντας «διασωθεί» από τη φθορά του χρόνου."



Ένα από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο είναι και το βαγόνι - τραπεζαρία του θρυλικού "Οριαν Εξπρές" το οποίο κατασκευάσθηκε το 1883, και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι- Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη ήταν ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς του. 




Για πολλά χρόνια από την ημέρα που το "Οριαν Εξπρές" σταμάτησε οριστικά να ταξιδεύει, το βαγόνι- τραπεζαρία, παρέμενε στο χώρο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. 



Εκεί το εντόπισε ο κ. Κοντόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε να το συντηρήσει με την βοήθεια των συναδέλφων του. Μετά από σκληρή προσπάθεια πολλών ετών το βαγόνι τραπεζαρία του "Οριαν Εξπρές" πήρε την μορφή που είχε όταν ταξίδευε...μέσα σ' αυτό ο Ηρακλής Πουαρό. 



Το Όριεντ ή Οριάν Εξπρές (Οrient Express = Εξπρές της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τραίνο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι  έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι. Το Όριεντ Εξπρές, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου. Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο.


Το Οριάν Εξπρές, λόγω της φήμης του στην εποχή του σαν πολυτελές τρένο, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι " Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" που γράφτηκε και δημοσιεύθηκε το 1934.


Η υπόθεση έχει ως εξής: το τραίνο "Οριάν Εξπρές", στο οποίο επιβαίνει ο Ηρακλής Πουαρώ, κατευθύνεται στο Λονδίνο μέσω του Καλαί όταν αποκλείεται στη μέση της χιονισμένης διαδρομής του. Ο Πιερ Μισέλ, συνοδός του τραίνου, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, θα κατορθώσει να μπει στο κουπέ του κύριου Ράτσετ, επιβάτη, όπου φοβάται ότι έχει συμβεί κάτι ύποπτο. Το μαχαιρωμένο πτώμα του Ράτσετ ανακαλύπτεται, και ο Ηρακλής Πουαρώ θα κληθεί (και ενώ νωρίτερα είχε ήδη αρνηθεί σχετικές υπηρεσίες στον κ. Ράτσετ) να αναλάβει την υπόθεση. Και ο Πουαρώ θα αποκαλύψει ένα τρομερό μυστικό για το θύμα, που συνδέται με το κίνητρο του εγκλήματος αλλά και την υπόθεση που είχε αρνηθεί να αναλάβει ο ντετέκτιβ.




Το Μουσείο δέχεται τους επισκέπτες κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, πλην εορτών, από την 10η π.μ. έως την 13η μ.μ.

Συνιστάται ο προγραμματισμός των επισκέψεων, ιδιαιτέρως για σύνολα άνω των 40 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο ξενάγησης κ. Κοντόπουλο Ευθύμιο, στους αριθμούς 2310 733123 και 6972399873.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου