κάθονται δυο δάσκαλοι του 60ού Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, η Δήμητρα Μυλωνάκη και ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, που σερφάρουν, προτείνουν, μοιράζονται, αλλά και παθιάζονται... Σας προσκαλούν στο ταξίδι της περιπλάνησής τους στην εκπαίδευση και στον υπόλοιπο κόσμο... και σας περιμένουν.
Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Παιδιά, τι γίνεται εκεί στο Σέσκλο;
Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας- Σέσκλου, καθώς με τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών κάθε μεσημέρι σιτίζονται και οι 70 μαθητές του σχολείου, με μενού το οποίο είναι βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής.
Εδώ και τέσσερα χρόνια το σχολείο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα τη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο το Φεβρουάριο του 2010 με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του 3ου Δημοτικού Αισωνίας - Σέσκλου κ. Μαρίας Διούδη και με τη στήριξη και των δώδεκα εκπαιδευτικών ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη μεσογειακή διατροφή.
Ειδικότερα τα παιδιά όλων των τάξεων σιτίζονται σε καθημερινή βάση στο σχολείο, ενώ το μενού, το οποίο επιμελείται Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, είναι ειδικά διαμορφωμένο στις ανάγκες τους.
Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στους εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι από την οργάνωση του σχολείου, του προγράμματος αλλά κυρίως από την εργατικότητα των δασκάλων, οι οποίοι παραμένουν στο σχολείο κι εκτός του ωραρίου τους, σερβίρουν τα παιδιά και τρώνε μαζί τους.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού τα παιδιά μιλούν με τους δασκάλους για τις τροφές και αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν να τους λύσουν όλες τις απορίες, αλλά και να τα πείσουν να τρώνε όλες τις τροφές.
Η κ. Διούδη επεσήμανε πως πολλά παιδιά δεν εφάρμοζαν τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής στο σπίτι τους και στην καθημερινότητά τους, όμως από την αρχή του προγράμματος η εικόνα αυτή έχει αλλάξει.
Βέβαια η ίδια στη σύντομη ομιλία της έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τονίζοντας: «Δεν θα εφαρμοζόταν το πρόγραμμα, εάν δεν συμμετείχαν με τόση προθυμία κι εάν δεν κατέθεταν την ευαισθησία τους οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί γίνονται τραπεζοκόμοι, δουλεύουν εκτός από το ωράριο κι αυτό είναι το Α και το Ω στην όλη υπόθεση».
Την όλη προσπάθεια εξήραν ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Αθανασούλης και η Σχολική Σύμβουλος κ. Ελένη Ματή, που βρέθηκαν χθες στην παρουσίαση του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αισωνίας κ. Δημήτρης Καντόλας, ο οποίος στήριξε έμπρακτα το πρόγραμμα, ανέφερε για το μέλλον: «Ελπίζω να συνεχίσει το πρόγραμμα και με τον Καλλικράτη. Η επόμενη διοίκηση εύχομαι να έχει την ίδια βούληση και να προσπαθεί να βοηθάει τα σχολεία να μπορούν να κάνουν το καλύτερο. Οι δάσκαλοι έκαναν αυτό που δεν θα έκανε κανείς. Αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο, ασχολήθηκαν με ένα σοβαρό θέμα και τα παιδιά τώρα άλλαξαν νοοτροπία».
Ιδιαίτερη συμβολή στην όλη προσπάθεια έχουν οι γυναίκες από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Σέσκλου, οι οποίες μαγειρεύουν καθημερινά για τα παιδιά, ενώ προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου έκανε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα σίτισης θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές του Δημοτικού.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου