Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΑμεΑ - Δικαίωμα στη θάλασσα

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που απολαμβάνω τη θάλασσα και το κολύμπι σαν όλους τους άλλους ανθρώπους» λέει ο 30χρονος Κώστας Πολιτόπουλος, ο οποίος ύστερα από ατύχημα είναι επί χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Πολιτόπουλος και δεκάδες άλλοι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδού, χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή ράμπα που κατασκεύασε το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οπως λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος: «Κατασκευάσαμε μια ειδική διάταξη η οποία περιλαμβάνει ένα κάθισμα που έχει τη δυνατότητα να κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε μια σταθερή διαδρομή και καταλήγει μέσα στη θάλασσα, δίνοντας τη δυνατότητα σε χρήστες με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδού». Ολες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία του χρήστη που πηγαίνει μόνος του με τη βοήθεια του αμαξιδίου του.

Οπως διευκρινίζει ο επιστήμονας Ιγνάτιος Φωτίου που ολοκλήρωσε την πρωτοποριακή ράμπα μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Σωτηριάδη: «Οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες ώστε να διευκολύνεται ο κάθε χρήστης. Ηδη σε παραλίες της Αχαΐας αρκετοι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν απολαύσει τις δυνατότητες που η νέα πρωτοποριακή ράμπα προσφέρει».

Να σημειωθεί ότι τα τηλεχειριστήρια προσφέρονται δωρεάν σε όσους τα ζητήσουν από τη Νομαρχία Αχαΐας που χρηματοδότησε το έργο.

Ο αντινομάρχης Γεράσιμος Φεσσιάν που έχει και ο ίδιος κινητικά προβλήματα δηλώνει ότι «είναι σπουδαίο να έχουμε έστω και στη θάλασσα αυτή την αυτονομία. Απολαμβάνουμε πια το κολύμπι όπως ο καθένας».

Ηδη εγκαταστάθηκαν τέσσερις ράμπες σε ακτές της Αχαΐας για να εξυπηρετήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην περιοχή.

«Είναι ίσως πρωτοποριακή κατασκευή σε όλη την Ευρώπη και για να καλυφθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία» αναφέρει ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου. Και καταλήγει: «Η ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους χρήστες με αναπηρία για τις δυνατότητες αυτονομίας που προσφέρει».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου