Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Η Χάλκη και η Θεολογική Σχολή


Η Χάλκη έχει έκταση 2,5 τ. χμ., το σχήμα της είναι τριγωνικό και στην βορειοανατολική της πλευρά σχηματίζει ένα κυκλικό ακρωτήρι.

Στο κέντρο του ακρωτηρίου σχηματίζεται ένας χαμηλός λόφος όπου και είναι χτισμένη η Μονή της Αγίας Τριάδος.


Το νησί παλιά ονομαζόταν Παπαδοβούνι και τουρκικά Papaz dagi και είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο. Από εκεί μπορεί κανείς να δει προς βορρά όλο το ανάπτυγμα των ακτών, της ευρωπαϊκής και ασιατικής πλευράς της Προποντίδας. Για να μη μιλήσουμε και για την υπόλοιπη θέα.

Στη Χάλκη απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και η συγκοινωνία γίνεται με άμαξες, που σέρνουν δύο άλογα, και ονομάζονται «παετόνια».

Μέχρι το 1821 οι Έλληνες κάτοικοι της Χάλκης είχαν το προνόμιο της αυτοδιοίκησης και δεν ήταν επιτρεπτό να μετοικήσει Τούρκος.


Το ίδιο έτος το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος κάηκε, ώσπου το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός ο Δ', ανακαίνισε την μονή, που από 1/10/1844 λειτούργησε ως Θεολογική Σχολή.


Στο καθολικό της Μονής φυλάσσεται σήμερα η εικόνα της «Παναγίας της Παυσολύπης», μία εικόνα σπάνιας ομορφιάς και εκφραστικότητας, που ανάγεται στον 14ο αιώνα και είναι διπλής όψης.





Δυστυχώς όμως στο τέλος του Ιουνίου 1894 ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης έπληξε κυρίως τα Πριγκηπόνησα και κατάστρεψε πολλά κτίρια, μεταξύ αυτών και την λειτουργούσα εκεί για πενήντα χρόνια Θεολογική Σχολή η οποία χτίστηκε ξανά.





Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης σπούδαζαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας σε αυτή διεθνή χαρακτήρα και μεγάλο κύρος και έχουν αποφοιτήσει από αυτήν σπουδαίοι ιεράρχες της Χριστιανοσύνης.


Η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή από το 1971 αφού αυτή τη χρονιά το τουρκικό κράτος βασιζόμενο σε έναν Νόμο, που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Τουρκία, ενοχοποιώντας τα για προσηλυτισμό, έκλεισε και τη Θεολογική Σχολή.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή και υπό διάλυση (με διάταγμα του 1998).


Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τον ελληνισμό της Πόλης, όσο και για την επιβίωση του Πατριαρχείου.


Και ξαφνικά εφέτος, μετά από 30 χρόνια, ανοίγει ξανά τις θύρες της, και φιλοξενεί τα έργα 101 Ελλήνων εικαστικών που θα πραγματοποιήσουν έκθεση υπό τον τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωσταντινούπολη».

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Σισμανόγλιο Μέγαρο και στην Θεολογική Σχολή από τις 28 Αυγούστου ως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα μεταφερθεί από Οκτώβριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου