Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Γνωρίστε τον τιτάνα Arum

Η ανθοφορία ένος τιτάνα Arum είναι τόσο σπάνια όσο και θεαματική. Είναι ένα φυτό που μπορεί να πάει για πολλά χρόνια χωρίς να ανθίσει, και όταν αυτό το σπουδαίο γεγονός τελικά συμβεί η άνθισή του διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες.



Μερικοί άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο ελπίζοντας να δουν ένα Τιτάνα να ανθίζει. Για τους  βοτανολόγους και τους θαυμαστές του είδους, το ναι είναι κανείς "στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή" και να δεί ένα από αυτά τα υπέροχα φυτά ανθισμένο μπορεί να είναι μοναδική εμπειρία ζωής. 
Μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται αρχεία, έχουν καταγραφεί μόνο 150 ανθοφορίες παγκοσμίως.  



Αυτό που είναι αληθινά αξιοθαύμαστο σχετικά με αυτό το φυτό είναι ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σπανιότερα και ενδεχομένως πιό οσμηρά λουλούδια που υπάρχουν. Ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε το τεράστιο αυτό φυτό στην Ινδονησία το 1878 ήταν ο Ιταλός βοτανολόγος και εξερευνητής  Δρ Odoardo Beccari.



Αυτά τα τεράστια φυτά κινδυνεύουν  στις άγριες περιοχές δεδομένου ότι ο φυσικός βιότοπός τους καταστρέφεται από την ανθρώπινη ανάπτυξη και την καταπάτηση. Κανένας δεν ξέρει πόσα τέτοια φυτά υπάρχουν σήμερα στις άγριες περιοχές.



Ένα Arum αρχίζει τη ζωή του σαν μεγάλος τεράστιος βολβός που μπορεί να ζυγίζει και 90 κιλά.  Ο βολβός αυξάνεται και αποθηκεύει την ενέργεια μέχρι και δέκα έτη πρίν να είναι έτοιμος να ανθίσει. Όταν κάνει μια κεντρική ακίδα αυξάνεται, μέχρι 15 εκατοστά την ημέρα πρίν φθάνει στο μέγιστο ύψος των 3 μέτρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της αυξανόμενης φάσης η εμφάνισή του είναι μάλλον όπως αυτή ενός γιγαντιαίου καλαμποκιού. Όταν αύξησή του επιβραδύνθεί σε λιγότερο από 2,5 εκατοστά την ημέρα, τότε είναι έτοιμο να ανθίσει.



Όταν ανοίξει τελείως , το γιγάντιο λουλούδι μοιάζει με ανάποδο κουδούνι με κροσσωτές άκρες και ένα παχύ κοτσάνι στη μέση. Η μυρωδιά που εκπέμπει το φυτό είναι πολύ άσχημη και μοιάζει με  χαλασμένα αυγά, ψάρια, κρέας, και ακόμη και τυρί. Αυτό οφείλεται στις ενώσεις θείου που εκπέμπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου