Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Έχουν βάλει στο μάτι το εξωδιδακτικό μας

Κατάργηση δεκάδων επιδομάτων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση άλλων στον βασικό μισθό και διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2011. Επιπρόσθετα οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης από τους νεοπροσλαμβανόμενους το 2011.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκ. ευρώ ετησίως και συνολικά 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μισθολόγιο φέρνει περικοπές σε ειδικά επιδόματα, αμοιβές επιτροπών και πλασματικές υπερωρίες. Ειδικότερα προβλέπει την κατάργηση διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και θα υπάρχει έλεγχος στη σύνθεση των επιτροπών και εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό ή και να περικοπούν, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή καθώς και το επίδομα αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών) κ.ά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στόχο αποτελεί η διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού μισθού που θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης. Αναμένεται, δε, το επίδομα θέσης να αποτελεί σημαντικό κίνητρο παραγωγικότητας, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, δεν θα μπορεί να θεωρηθεί επιπλέον αμοιβή που θα δίνεται στους «ομοϊδεάτες» διευθυντές, αφού οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών επιλέγονται πλέον με αντικειμενικά κριτήρια.

Στόχος του νέου μισθολογίου είναι να υπάρξει ισότητα αμοιβών σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας να έχουν το ίδιο ύψος μισθού ανεξάρτητα από τον φορέα που εργάζονται.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνουν με νόημα ότι δεν πρόκειται να διαιωνιστεί το απαράδεκτο καθεστώς της προνομιακής μεταχείρισης κατηγοριών υπαλλήλων που λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιες αποδοχές συγκριτικά με συναδέλφους τους λόγω των παχυλών και υπόγειων επιδομάτων.

Πηγή: Κ. Αντωνάκος, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου