Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Επαναπατρίστηκαν νομίσματα και θραύσματα

Χτες  Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, επαναπατρίσθηκαν από τη Νέα Υόρκη, είκοσι δύο αργυρά νομίσματα από την περιοχή των Αβδήρων και δύο μαρμάρινα θραύσματα. Οι αρχαιότητες, ως δωρεές ιδιωτών, προς το Ελληνικό Κράτος, παραδόθηκαν, στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, απ’ όπου τις παρέλαβε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και τις συνόδευσε στην Ελλάδα. Τα αρχαία νομίσματα δώρισε ο Dr Jonathan Kagan και τα μαρμάρινα θραύσματα η οικογένεια Τεό Νικολάκη και ο Νικόλαος Γαρμπιδάκης.

Τα μαρμάρινα θραύσματα προέρχονται πιθανότατα από την περιοχή της Αττικής και από την επιστημονική έρευνα θα επιβεβαιωθεί η πιθανή προέλευσή τους από τον ευρύτερο χώρο της Ακροπόλεως, όπως αναφέρουν οι δωρητές. Πρόκειται για τμήμα αρχιτεκτονικού μέλους (επίστεψη) και γλυπτού (τμήμα πτυχής πιθανότατα γυναικείου αγάλματος).

Οι σημαντικές αυτές δωρεές από τη Νέα Υόρκη εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων και του θετικού κλίματος που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτό με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό των προσφάτως επαναπατρισθεισών αρχαιοτήτων.

Για τον επαναπατρισμό συνεργάστηκαν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (αρμόδια Υπηρεσία για θέματα επαναπατρισμού), το Νομισματικό Μουσείο και η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Άντε και στα Ελγίνεια!

Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου