Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνικά καλλιτεχνικά σχολεία

Τα καλλιτεχνικά σχολεία έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα το 2004, αρκετά χρόνια αργότερα από ό τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τουλάχιστον μία δεκαετία μετά τις ΗΠΑ.


 Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν μόνο τρία, ένα στο Ηράκλειο, ένα στο Γέρακα Αττικής και το "νεότερο" της παρέας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης.
Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι τα καλλιτεχνικά σχολεία υστερούν σε μαθησιακό επίπεδο των υπολοίπων, κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Οι μαθητές παρακολουθούν τις ίδιες ώρες μαθημάτων με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διδάσκονται μέχρι 17 ώρες επιπλέον!
Στο γυμνάσιο αυτό οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών κατευθύνσεων: Θέατρο - Κινηματογράφος, Χορός και Εικαστικά.


Μετά το πέρας της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ακολουθεί το Καλλιτεχνικό Λύκειο. Τι σημαίνει αυτό; Ένα Γενικό Λύκειο, όπως όλα τα άλλα, με επιπρόσθετα μαθήματα ειδικοτήτων. Με βάση το νόμο επιτρέπονται μόνο 25 παιδιά ανά τάξη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα μαθήματα κατευθύνσεων Λυκείου υπάρχουν 6 έως 8 μαθητές. Μοιάζουν λίγο με ιδιαίτερα μαθήματα!

Τα καλλιτεχνικά σχολεία είναι η πρώτη επιλογή πολλών μαθητών, ωστόσο ο αριθμός τους δεν επαρκεί, θα πρέπει να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα σε κάθε νομό ή να ενταχθούν καλλιτεχνικά μαθήματα και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. 
Ηράκλειο Κρήτης
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2004.
Σκοπός του είναι η αξιοποίηση του ταλέντου των μαθητών του στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος του Γυμνασίου και την καλλιέργεια της ανιδιοτελούς αγάπης για την Τέχνη.


Οι μαθητές εισάγονται στην Α΄Γυμνασίου ύστερα από εξετάσεις στη ζωγραφική, στο χορό και την απαγγελία και μεταφέρονται καθημερινά στο σχολείο με λεωφορεία.
Τα μαθήματα διαρκούν έως τις 15:30 με ένα διάλειμμα για φαγητό.


Το 2009, για πρώτη φορά αποφοίτησε από το σχολείο και τάξη της Γ΄Λυκείου.

ΓέρακαςΤο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2004. Είναι το πρώτο σχολείο αυτού του τύπου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και έχει σκοπό την καλλιέργεια και την εκπαίδευση των δεξιοτήτων των μαθητών για τις τέχνες, όπως επίσης και την ενθάρρυνση του ενδιαφέροντός τους για αυτές.υπόλοιπα δημόσια σχολεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διδάσκονται μέχρι 17 ώρες επιπλέον! Στο γυμνάσιο αυτό οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών κατευθύνσεων: Θέατρο - Κινηματογράφος, Χορός και Εικαστικά. Μετά το πέρας της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ακολουθεί το Καλλιτεχνικό Λύκειο.

Η δημιουργικότητα και η αστείρευτη ενέργεια των μαθητών του σχολείου είναι εμφανείς. Μάλιστα οι συντάκτες της εφημερίδας "Κόντρα", που "βγαίνει" από τους μικρούς καλλιτέχνες του σχολείου, έλαβαν και το βραβείο καλύτερης επιλογής θεμάτων.

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης
Το Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης είναι ο βενιαμίν της παρέας. Λειτουργεί μόνο τα τελευταία τρία χρόνια και όπως όλα τα υπόλοιπα, προσφέρει επιπλέον μαθήματα εικαστικών τεχνών, θεάτρου - κινηματογράφου και χορού.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται έπειτα από εξετάσεις, που πραγματοποιούνται από ειδικές επιτροπές από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.
Τα παιδιά παραμένουν στο σχολικό περιβάλλον για εννέα ώρες κάθε μέρα, γι αυτό και οι αρμόδιοι έχουν προβλέψει να λειτουργεί και πρόγραμμα σίτισης.


Πηγή: idiadromi

1 σχόλιο: