Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Γνωρίστε το Albany Free School

Το Albany Free School της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1969 και είναι το μακροβιότερο εναλλακτικό σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Albany και φοιτούν εκεί παιδιά της περιοχής του, αλλά και άλλα που προέρχονται από άλλες γειτονιές της πόλης ή απομακρυσμένα προάστια. Οι μαθητές του, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ξεφύγει μέσα από τις ρωγμές του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, ανθίζουν μέσα σε ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία στη μάθηση.

Στο Albany Free School τα παιδιά  δεν κάνουν μόνο τα παραδοσιακά μαθήματα, αλλά διδάσκονται την ευθύνη, τη δημοκρατία, την επίλυση προβλημάτων και κυρίως το πώς να σχετίζονται μεταξύ τους. Το σχολείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συναισθηματική ευεξία των μαθητών και στις μεταξύ τους σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αγάπη και φροντίδα.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινότητα παρά για σχολείο, ένα ασφαλές περιβάλλον όπου εξήντα παιδιά ηλικίας από τριών έως δεκατεσσάρων χρονών, οκτώ δάσκαλοι πλήρους απασχόλησης, ένας μάγειρας, πλήθος εθελοντών και επισκεπτών παίζουν, μαθαίνουν και τρώνε καθημερινά μαζί. Βέβαια υπάρχουν και κάποια παραδοσιακά πράγματα στο σχολείο: κάποια από τα δωμάτια διαθέτουν γραφεία και πίνακες, σε άλλα υπάρχουν πολλά ράφια με βιβλία και υλικά διδασκαλίας όλων των ειδών και υπάρχει και πλήρως οργανωμένο εργαστήριο πληροφορικής. Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες κατά ηλικία και έχουν συγκεκριμένο δάσκαλο η καθεμία, συχνά παιδιά διαφορετικών ηλικιών αναμιγνύονται και η αίσθηση της κοινότητας ανάμεσά τους γίνεται πιο δυνατή.

Πολλές φορές τα παιδιά μοιράζονται την ευθύνη με τους καθηγητές για την επίλυση διενέξεων και τη συνεργασία σε δύσκολα προβλήματα που αφορούν το σχολείο μέσα από συχνές συνεδριάσεις του συμβουλίου μαθητών – καθηγητών. Οι συνεδριάσεις δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με τα προβλήματα σε βάθος, αν είναι απαραίτητο. Όταν το θέμα είναι μια διαπροσωπική σύγκρουση, η συνάντηση μετατρέπεται σε υποστηρικτική ομάδα, όπου πραγματικά λαμβάνει χώρα συναισθηματική θεραπεία.

Στο Free School δεν υπάρχουν βαθμοί, δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν τυποποιημένα τεστ και κατ’ οίκον εργασίες και οι περιττοί κανόνες γενικά αποφεύγονται. Ένα από τα σλόγκαν του σχολείου είναι «Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας και θα μάθουν» και λειτουργεί με τη βασική πεποίθηση ότι η μάθηση συμβαίνει όλη την ώρα και ο καθένας μαθαίνει με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά παιδιά τείνουν να είναι περισσότερο οπτικά και άλλα πιο ακουστικά, μερικά μαθαίνουν καλύτερα από τα βιβλία και άλλα χρειάζονται περισσότερες πρακτικές ασκήσεις.


Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πώς θα περάσουν τη μέρα τους και με ποια δραστηριότητα θα ασχοληθούν. Μερικά παιδιά περνούν τις μέρες τους παίζοντας ή κάνοντας παρέα με συνομηλίκους τους, , ενώ άλλα γράφουν ποίηση ή διηγήματα, άλλα δημιουργούν ταινίες, περιοδικά ή έργα τέχνης, άλλα κάνουν πρόβες και ανεβάζουν θεατρικά έργα και άλλα απλώς μαθαίνουν Γαλλικά ή Ισπανικά. Υπάρχουν επίσης καθημερινά μαθήματα ανάγνωσης, μαθηματικών, ιστορίας και επιστήμης ανάλογα με το ενδιαφέρον των μαθητών.

Υπάρχουν και μερικά άλλα διακριτικά γνωρίσματα στο σχολείο: Την άνοιξη κάθε έτους οι μαθητές της έβδομης και όγδοης τάξης πραγματοποιούν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι δύο εβδομάδων με κοινωνικό περιεχόμενο. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές ταξίδεψαν στη Νέα Ορλεάνη για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της πόλης μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα και στο Πουέρτο Ρίκο για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των παραλιών και να μάθουν για τους κοραλλιογενείς υφάλους.


Επιπλέον, το σχολείο διαθέτει δύο εκτάσεις γης περίπου είκοσι πέντε μίλια βορειοανατολικά του Albany, όπου οι μαθητές πηγαίνουν για ημερήσιες, αλλά και πολυήμερες εκδρομές. Η πρώτη έκταση, γνωστή ως Rainbow Camp,  είναι ένα κτήμα δίπλα σε μια μικρή λίμνη με ένα πανδοχείο. Εκεί τα παιδιά ψαρεύουν, κολυμπούν, κάνουν βαρκάδες, περπατούν στο δάσος. Η δεύτερη περιοχή αποτελείται από μια παλιά αγροικία 250 στρεμμάτων κυρίως δασικής γης όπου οι μαθητές ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και με δραστηριότητες για την άγρια φύση.


Τονίζω εδώ ότι το Albany Free School δεν είναι δημόσιο σχολείο. Οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα σε προσιτές τιμές όμως και ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα. Η φοίτηση στο συγκεκριμένο σχολείο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη στιγμή της εγγραφής και τα δίδακτρα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου