Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Χάρισε ζωή

O Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 60 Δημοτικού Σχολείου Πάτρας & ο σύλλογος Διδασκόντων  διοργάνωσε στις 27 Οκτωβρίου αιμοληψία  σε μια  προσπάθεια να σωθεί ο 9χρονος ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΤΣΗΣ από την Πρέβεζα ο οποίος πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Η προσπάθεια στηρίχθηκε από τον Σ.Ε.Α. Καραμανδάνειου «Ο Άγιος Στυλιανός», τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας και το τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτ/ας Εκπαίδευσης Αχαϊας.


Με την ευκαιρία της πρόσκλησης του Σχολείου να γίνουμε δότες μυελού των οστών θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή στους συνανθρώπους τους που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολιγικές παθήσεις. Εάν κάποιος είναι μεταξύ 18-50 ετών και σε καλή κατάσταση υγείας μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών ειναι σημαντική γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν ελληνικής καταγωγής ασθενή στην ελληνική δεξαμενή δοτών.

Η μεταμόσχευση του μυελού τωνοστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες αυτές, τις περισσότερες φορές, μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με μυελό από έναν υγιή ιστοσυμβατό δότη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.


Η ιστοσυμβατότητα δύο ατόμων προσδιορίζεται σε ειδικά εργαστήρια με εξέταση δείγματος αίματος. Ο αριθμός των διαφορετικών ιστικών τύπων είναι τεράστιος με αποτέλεσμα η εξεύρεση δύο ατόμων με τον ίδιο ιστικό τύπο να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η πιθανότητα ιστοσυμβατότητας δύο τυχαίων ατόμων κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000. Γι αυτό τις περισσότερες φορές ο δότης για έναν ασθενή αναζητείται ανάμεσα στα αδέρφια του με πιθανότητες επιτυχίας 25%.


Μόνο το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δότη. Για του υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί δότης μη συγγενής ανάμεσα σε εθελοντές. Για αυτό είναι σημαντικό να ενταχθούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε στη δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Εάν κάποιος εθελοντής βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή καλείται να κάνει συμπληρωματικές εξετάσεις ιστοσυμβατότητας και κατόπιν προχωρά στην τελική διαδικασία που είναι η λήψη του μοσχεύματος.

Η πιο διαδεδομένη λήψη μοσχεύματος σήμερα γίνεται με τη συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα του δότη. Παλαιότερα γινόταν στο χειρουργείο με παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφηση μυελού των οστών.

Πληροφορίες: Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλευσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τηλ.: 2610-969872, 2613-603255, fax: 2610-993950
email: cbmdpatras@upatras.gr

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου