Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις"

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις" στη Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

Οι κυριότερες εγκαταστάσεις του κέντρου είναι:

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

Το Τεχνοπάρκο, ένας χώρο διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Περιλαμβάνει 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στην καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη ναυπηγική, στη μετρητική, στη μηχανολογία κ.ά.

Κοσμοθέατρο, κινηματογράφος γιγαντοοθόνης. Μια ειδική αίθουσα με 300 θέσεις και δυνατότητα προβολής στη μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη της Ελλάδας (διαστάσεων 17m x 23m). Στον χώρο αυτό γίνεται η παρουσίαση επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών μεγάλου format και σε 3 διαστάσεις, ενώ διατίθεται και για άλλες εκδηλώσεις.

Ψηφιακό Πλανητάριο, ένας θόλος εξωτερικής διαμέτρου 25m και ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18m, με 150 επικλινείς θέσεις, όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών (all-dome video).

Προσομοιωτής Εικονικής Πραγματικότητας, 18 θέσεων, όπου γίνεται δυναμική προσομοίωση διαφόρων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή στον βυθό του Ωκεανού.


ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Κάθε Δευτέρα κλειστά.

Αργίες που το Κέντρο λειτουργεί:
Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων.
Για τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των παραπάνω αργιών, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2310 483000.
Η παρακολούθηση θεαμάτων από σχολικές ή άλλες ομάδες γίνεται ύστερα από επικοινωνία με τη Γραμματεία του Ιδρύματος, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08:00 με 13:00, στο τηλέφωνο 2310 483000 (εσωτερικό 2). Fax: 2310 483020.

Το πρόγραμμα προβολών του Μουσείου ΕΔΩ.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Το τεχνοπάρκο είναι μοναδική εμπειρία και αξίζει για όποιον έρθει στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει και για τον προσομοιωτή που μέχρι πρότινος ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή