Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Erta Ale: λίμνη λάβας


Η  Erta Ale είναι ένα συνεχώς ενεργό βασαλτικό ηφαίστειο στη μακρινή περιοχή της βορειοανατολικής Αιθιοπίας. Είναι το πιό ενεργό ηφαίστειο στην Αιθιοπία. Έχει μία ή μερικές φορές και δύο λίμνες λάβας. Είναι ένα από τα πέντε τέτοια ηφαίστεια που υπάρχουν στον κόσμο και υπάρχει από το 1906. Περιβάλλεται από μια περιοχή που το επίπεδό της βρίσκεται κάτω από αυτό της θάλασσας και τούτο το κάνει ένα από τα χαμηλότερα ηφαίστεια στον κόσμο.


Τελευταία σημαντική έκρηξη της Erta Ale  έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 ζώα και αναγκάστηκαν χιλιάδες κοντινοί κάτοικοι να φύγουν. Τον Αύγουστο του 2007 η ροή της λάβας έγινε ακόμη πιο έντονη πράγμα που ανάγκασε εκατοντάδε κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.


Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την Erta Ale αφού η περιβάλλουσα έκταση είναι από τις χειρότερες περιοχές στη γη και γενικά το περιβάλλον δεν είναι φιλικό. Το όνομα του ηφαιστείου σημαίνει το «το βουνού που καπνίζει» στην τοπική γλώσσα και το νότιο κοίλωμά του είναι γνωστό τοπικά ως «πύλη στην κόλαση».


Χαρτογραφήθηκε πρόσφατα από μια ομάδα από το BBC χρησιμοποιώντας τις τρισδιάστατες τεχνικές λέιζερ. Αυτοί οι τύποι ηφαιστείων είναι πολύ σπάνιοι και χαρακτηριστικό τους είναι οι πολύ καυτές θερμοκρασίες.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου