Το 2005, στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας εκχωρήθηκε η εξουσία να παραμερίσει τους περιβαλλοντικούς νόμους για να επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός τείχους μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Στο πλαίσιο αυτής της άρσης κατασκευάστηκαν περισσότερα από 500 μίλια τείχους και περίφραξης που περνούν κυρίως μέσα από αγροτικές περιοχές και κομμάτια της ερήμου.
Το τείχος αυτό είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή που έχει γίνει για να διαιρέσει δύο χώρες μετά από το Σινικό Τείχος.
Τον Ιανουάριο του 2009, η Διεθνής Ένωση Φωτογράφων έστειλε μια ομάδα παγκοσμίου φήμης φωτογράφους, συγγραφείς, κινηματογραφιστές και επιστήμονες στις παραμεθόριες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού για να διαπιστώσει την κατάσταση της άγριας φύσης, και την επίδραση της μετανάστευσης και της κατασκευής του τείχους στην περιοχή αυτή.
Η ομάδα που αποτελείτο από 17 μέλη πέρασε σχεδόν έναν μήνα ταξιδεύοντας δίπλα στο τείχος σχεδόν 2000 μίλια και τράβηξε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες που παρουσιάζουν το τοπίο και την κακή επίδραση του τείχους στην άγρια φύση, αφού το τείχος δεν εμποδίζει μόνο την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, αλλά και των άγριων ζώων της περιοχής.
Εκτός του ότι η διασυνοριακή γραμμή κόβει το έδαφος της φυλής Tohono O'odham στο μισό. Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των μελών της φυλής να ταξιδέψει σε ιερούς χώρους και να επισκεφθεί συγγενείς που ζουν στην απέναντι πλευρά των συνόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου