Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Αλέκος Χαράρης – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας».

Μια προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε τις Μασκαράτες που μεσουράνησαν στο Πατρινό Καρναβάλι στις δεκαετίες 1950 – 1970 και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός λαϊκού καλλιτέχνη που τις κατασκεύαζε, αποτελεί η εκδήλωση που διοργανώνουν την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ με τίτλο «Αλέκος Χαράρης – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Πλήρωμα 94» και με την υποστήριξη της ΚΔΕΠΑΚ, με αφορμή το βιβλίο του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου «Αλέκος Χαράρης (1918 – 1979) – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» που μόλις κυκλοφόρησε από το ΔΟΝΤΙ.


Οι Μασκαράτες ήταν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της παρέλασης στο Πατρινό Καρναβάλι της μεταπολεμικής περιόδου. Πρόκειται για καρναβαλικά στοιχεία που τα κουβαλούσαν πεζοί αλλά και ποδηλάτες και μοτοποδηλάτες και είχαν πάντα ένα σατιρικό θέμα. Συνόδευαν κάποιο αντίστοιχο άρμα ή αποτελούσαν ένα αυτόνομο θεματικό γκρουπ από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα στοιχεία.

Οι Μασκαράτες ήταν εφήμερες δημιουργίες, φτιαγμένες από ταπεινά και φθαρτά υλικά, χρώμα, κόλλα, χαρτί, ύφασμα, με σκελετό από ξύλα ή σύρμα, που έπαιρναν μορφή και κίνηση χάρη στη φαντασία, το μεράκι και τη σκληρή εργασία των πατρινών καλλιτεχνών.


Το βιβλίο «Αλέκος Χαράρης (1918 – 1979) – Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας» παρουσιάζει μέσα από τεκμηριωμένο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα του τύπου, τη δημιουργική πορεία του Αλέκου Χαράρη, ενός ειδικευμένου στις Μασκαράτες κατασκευαστή, από τους πρωτοπόρους στο μεταπολεμικό Πατρινό Καρναβάλι.

Για τον Αλέκο Χαράρη θα μιλήσουν οι Θανάσης Μανθόπουλος και Ξενοφών Παπαευθυμίου, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή φωτογραφιών και βίντεο εποχής, πρωτότυπες χορογραφίες και μουσική, καθώς και παρουσίαση σύγχρονων κατασκευών για μασκαράτες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Διοργάνωση: ΤΟ ΔΟΝΤΙ – Πλήρωμα 94
Ομιλητές: Θανάσης Μανθόπουλος - Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σκηνοθεσία: Πλήρωμα 94
Τραγούδι: Λίνα Γερονίκου
Πιάνο: Μαριλένα Σουρή
Χορογραφία:  Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Φωνή: Γεωργία Ηλιοπούλου
Χορεύουν (από την ομάδα «Χορογαία»):
Δανάη Αναστασία, Φαίη Δαλιάνη, Όλγα Σκεπετάρη, Ολίνα Σταυροπούλου
Μουσική επένδυση: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Ηχογράφηση:  Γιώργος Παπαιωάννου
Κοστούμια:  Αγγελική Σαλπιστή
Μασκαράτες:  Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Επιμέλεια μαλλιών: Βάσω Θεοχάρη-Παολίνου

Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου