Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Απαντήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου σε ερωτήσεις του κοινού κατά την ομιλία της στο Ελληνικό Παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE)

Για την εφαρμογή των αλλαγών στην Εκπαίδευση η Υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ουσιαστικά απελευθερώνουν τους περιορισμούς στο διδακτικό υλικό και υιοθετούν μέτρα αξιολόγησης σε κάθε τάξη.

Για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, η Υπουργός σημείωσε ότι ο θεσμός της Εκκλησίας είναι συνδεδεμένος με πολλούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά όσον αφορά στην Παιδεία δήλωσε ότι η αναμόρφωση της διδακτέας ύλης των μαθημάτων αφορά και στα θρησκευτικά.

Για την πιθανότητα περικοπών και καταργήσεων σε τμήματα κοινωνικών επιστημών, η Υπουργός δήλωσε ότι οι κοινωνικές επιστήμες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο των ελληνικών Πανεπιστημίων, στο οποίο θα συνεχίσει να παρέχεται σημαντική στήριξη.

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η Υπουργός απέκλεισε κάθε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης στα ελληνικά Πανεπιστήμια και  υπογράμμισε ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας τους, όπως υπηρεσίες ασφάλειας, ώστε να εκλείψουν τα περιστατικά ανεξέλεγκτης εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα υπάρξουν νέοι εσωτερικοί κανονισμοί που θα ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καθηγητών και φοιτητών.

Σχετικά με τις δαπάνες για την Παιδεία και τη σύγκρισή τους με τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, η Υπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα όσον αφορά στις εκπαιδευτικές δαπάνες βρίσκεται μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζήτημα δεν έγκειται ουσιαστικά στο ποσοστό, αλλά στη σωστή κατανομή του στους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι για την Ελλάδα ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αφορά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Σχετικά με το ζήτημα της παροχής ασύλου στη χώρα μας με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ (για την Ελλάδα και το Βέλγιο) που καταδίκασε την Ελλάδα για την άσχημη μεταχείριση ενός αιτούντος άσυλο από τις ελληνικές αρχές, η Υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι σοβαρό για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που μόνο την περασμένη χρονιά αποτέλεσε την πύλη εσόδου για περίπου 130.000 παράνομους μετανάστες από τα σύνορα με την Τουρκία. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή για πρώτη φορά νέα σχετική νομοθεσία για το ζήτημα αυτό, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου.     

 Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου